latinica  ћирилица
04/02/2016 |  18:54 ⇒ 21:20 | Autor: RTRS

ISIL nuklearnim bombama, prijeti Evropi i Americi

U Siriji i Iraku oko 200 državljana BiH boravilo je ili učestvovalo u oružanim sukobima u tim zemljama, podaci su Agencije za istrage i zaštitu BiH.
ID -
ID

Istovremeno, javnost je uzdrmalo pismo džihadiste Saleh Abdeslama u kojem kaže da u 2016. godini počinje Treći svjetski rat i da Islamska država ima četiri skrivene nuklearne bombe u Evropi i Americi. Stručnjaci poručuju da je ovo pismo samo nastavak islamističke propagande. 

- Јa sam Saleh Abdeslam. Nadam se da će ovaj mejl pomoći javnosti da shvati istinu i da će spriječi početak Trećeg svjetskog rata u 2016. godini. - Ovim riječima, pismom objavljenim na jednom njemačkom sajtu, navodno se obratio džihadista koji je osumnjičen da je bio mozak posljednje terorističke operacije u Parizu.

- Bio sam pripadnik Islamske države i poslije sam shvatio da je pridruživanje njima bila najveća greška koju sam ikada napravio. Izmanipulisali su me da uradim stvari koje nisam želio, navodi Abdeslam, viši džihadista.

Abdeslam u svom pismu tvrdi da samo u Njemačkoj ima oko 18.700 terorističkih ćelija koje čekaju na pokretanje neviđene katastrofe u Evropi. Kaže da u Francuskoj ima 2.800, u Švedskoj 1.600, a u Engleskoj samo 650 terorističkih ćelija pošto je tamo mnogo teže ući.

Takođe, tvrdi da će četiri nuklearne bombe biti lansirane u SAD, Njemačkoj, Francuskoj i Rusiji.

Stručnjak za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević, Abdeslamove tvrdnje naziva neistinitim i propagandnim pokušajem Islamske države da uvjeri muslimane u svoju snagu i nadmoć, iako činjenice pokazuju drugačije stanje.

Galijašević ne vjeruje ni u postojanje dotičnog Šaba, za kojeg Abdeslam tvrdi da su ga poslale tajne službe SAD-a da ubija članove Islamske države.

Poručuje da je ovo samo pokušaj da se interpretira da je Islamska država organizacija poput Al-kaide, što ona nije jer ne funkcioniše primarno ćelijski već kao jasno organizovan politička i vojna struktura koja vodi ideološke ratove, programe koji podsjećaju na onaj u Islamskoj deklaraciju koju je potpisao Alija Izetbegović.