latinica  ћирилица
04/02/2016 |  21:35 | Autor: TANЈUG

Dačić: Najopasniji teroristi su oni koji vjeruju u ciljeve

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova izjavio je da Islamska država postoji već deset godina, a da je svijetu trebalo dugo da shvati da je to globalni problem.
Ivica Dačić - Foto: TANЈUG
Ivica DačićFoto: TANЈUG

Zato je, kako je naveo, veoma bitno da u svijetu postoje partnerski odnosi i da velike sile koje vode glavnu riječ u međunarodni odnosima dobro naprave razliku između "oslobodilačkih pokreta, kako ih oni zovu i terorističkih grupacija kakve postoje u nekim zemljama".

- To su sve veoma relativni pojmovi zato što iza toga stoje politički interesi u određenim regionima, a terorizam je globalni problem koji pogađa sve zemlje - istakao je Dačić.

Јedini način za uspješnu borbu protiv terorizma je da to svi želimo i da svi imamo iste mete i da razmjenjujemo informacije.

Dačić je rekao da i na našim prostorima postoji određeni broj stranih boraca, ali da se ovdje ne bi moglo reći da su to plaćenici.

- Najopasniji teroristi su oni koji stvarno vjeruju u neke proklamovane ciljeve - rekao je on.

Dačić je podsjetio da je više puta govorio povodom zahtjeva samoproglašenog Kosova za prijem u Unesko da "efekti raznih dejstava terorista na kulturno blago, rušenje drevnih istorijskim spomenika u potpunosti liči na rušenje pravoslavnih crkava i manastira na Kosovu".

- Nelogično je jednu grupaciju koja to radi smatrati teroristima, a druga koja to radi treba još kao nagradu da dobije Unesko - rekao je on.

On je ocijenio da to što samoproglašeno Kosovo nije primljeno u Unesko predstavlja veliku pobjedu Srbije koja je pokazala da "ne može baš sve da se ostvari golom političkom silom".