latinica  ћирилица
04/02/2016 |  21:58 | Autor: TANЈUG

NATO ne mijenja strukturu na KiM

NATO neće mijenjati svoju strukturu na Kosovu dok to ne dozvole bezbjednosni uslovi, izjavio je u glavnom štabu Kfora vrhovni komandant NATO snaga za Evropu Filip Bridlav, ističući da je ponosan na postignuti napredak, prenijeli su kosovski mediji.
Kosovo i Metohija - Foto: RTS
Kosovo i MetohijaFoto: RTS

Na konferenciji za novinare Bridlav je rekao da put Kfora ostaje isti, a to je obezbjeđenje sigurnosti za sve građane Kosova.

Iako je napredak vidljiv, pred NATO je još posla, naveo je američki general.

- NATO zadržava svoju strukturu na Kosovu dok to dozvoljavaju bezbjednosi uslovi. Vidio sam napredak i veoma sam ponosan na naše vojnike - rekao je Bridlav.

Komentarišući hapšenje grupe Albanaca ispred Visokih Dečana, Bridlav je istakao da je akcija policije i Kfora bila uspješna, navodeći da će mirovne snage nastaviti da obezbjeđuju ovaj manastir.

Komandant Kfora Giljermo Miljeta je na zajedničkoj konferenciji sa Bridlavom rekao da smatra da, kada je riječ o ovom slučaju, treba sačekati kraj istrage.

Italijanski general je situaciju na Kosovu ocijenio relativno mirnom, a tome su, kako je rekao, doprinijeli razgovori koji se vode u Briselu.

Kfor će nastojati da otkloni posljedice konflikta i nastavi sa normalizacijom situacije, kaže Miljieta i kao izazove navodi balkansku migranstku rutu i povratak kosovskih građana sa ratišta u Siriji i Iraku.

On je naglasio da su kosovske institucije na ovom polju postigle određene rezultate.