latinica  ћирилица
05/02/2016 |  07:52 ⇒ 09:07 | Autor: TANЈUG

Obama: Vjera može da pomogne protiv straha

U Vašingtonu je održan tradicionalni Nacionalni molitveni doručak, a prisutnim zvanicama obratio se američki predsjednik Barak Obama koji je rekao da religija može da pomogne ljudima da prevaziđu strahove i kako je njemu pomogla u obavljanju posla.
Barak Obama (foto: Twitter ‏@FoxNews) -
Barak Obama (foto: Twitter ‏@FoxNews)

U svom izlaganju na molitvenom doručku, Obama je govorio o tome kako vjera može da pomogne u prevazilaženju straha koji može da podstakne sebične impulse, što može da naruši veze u zajednici.

"To je primalna emocija, strah, nešto što svi možemo da iskusimo. I može da bude zarazan i da se širi kroz društva i nacije. Ako dopustimo da nas obuzme, posljedice straha mogu da budu gore nego bilo kakva prijetnja spolja", rekao je on, prenio je Glas Amerike.

Obama je pristsuvovao molitvenom doručku dan poslije posjete džamiji u Baltimoru, u državi Merilend, što je bila prva takva posjeta od kada je stupio na dužnost predsjednika. Obama je tom prilikom naglasio da i muslimani obavljaju dužnost u policiji, obavještajnim službama i vojsci i da čine napore kako bi SAD bila sigurna zemlja, prenijele su agencije.

"Antimuslimanska retorika u SAD nikada neće biti dobrodošla", rekao je američki predsjednik.

Predsjednik SAD je završio govor molitvom pred brojnim prisutnim liderima.

"Molim se da održimo svoju obavezu da budemo dobri lideri Božjeg stvaralaštva, ove divne planete i molim se da svako dijete vidimo kao svoje, vrijedno ljubavi i našeg saosjećanja, i molim se da se uvijek borimo za pravdu", kazao je Obama.

Bilo je ovo osmo i posljednje prisustvo predsjednika Obame na molitvenom doručku, jer se njegov drugi mandat završava sljedećeg januara.

Molitvenom doručku prisustvovala je i predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i federalni premijer Fadil Novalić.