latinica  ћирилица
05/02/2016 |  08:28 ⇒ 18:19 | Autor: Agencije

Asanž očekuje primjenu odluke panela UN, Švedska i Britanija odbacile zaključke panela

Osnivač "Vikiliksa" DŽulijan Asanž izjavio je da očekuje od Švedske i Velike Britanije da primijene odluku panela UN u vezi sa njegovim pritvaranjem.
DŽulijan Asanž - Foto: Screenshot
DŽulijan AsanžFoto: Screenshot

Radna grupa UN zaključila je da je Asanž pritvoren protivno međunarodnom pravu u Ambasadi Ekvadora u Londonu i da treba da bude oslobođen, kao i da ima pravo na obeštećenje.

"Sada Švedska i Velika Britanija imaju zadatak da primijene ovu presudu", rekao je Asanž u obraćanju novinarima u Londonu putem video-linka iz Ambasade Ekvadora.

On je dodao da Britanija i Švedska znaju da će uslijediti posljedice ako budu podrivale sistem UN.

"Danas smo ostvarili zaista značajnu pobjedu, koja mi je vratila osmijeh na lice", rekao je osnivač "Vikiliksa", prenio je "Sputnjik".

Zvaničnici Švedske i Britanije odbacili su zaključke panela UN i napomenuli da je za Asanžom raspisan evropski nalog za hapšenje po optužbi za silovanje, zbog čega Stokholm traži njegovo izručenje.

Švedska vlada je prethodno saopštila da je Asanž sam izabrao da ostane u ambasadi Ekvadora, gdje se nalazi od 2012. godine.

Švedske vlasti nemaju kontrolu o njegovoj odluci da ostane u ambasadi Ekvadora, navedeno je u saopštenju, u kome se dodaje da je on slobodan da je napusti u bilo kom trenutku.

Švedsko Tužilaštvo navelo je da poziv UN da Asanž bude oslobođen i da mu bude izvršena kompenzacija "nema formalni uticaj na tekuće istrage prema švedskom zakonu", prenio je AP.

Britanija je saopštila da će da ospori mišljenje panela UN da je osnivač "Vikiliksa" žrtva arbitrarnog pritvora te da će Asanž biti uhapšen ako napusti zgradu Ambasade.

"To ništa ne mijenja. Potpuno odbacujemo tvrdnje da je Asanž žrtva arbitrarnog pritvora. Mi ćemo formalno osporiti mišljenje radne grupe UN", rekao je portparol Vlade.

On je dodao da Asanž dobrovoljno izbjegava zakonito hapšenje izborom da ostane u Ambasadi.

"Optužba za silovanje i dalje stoji kao i evropski nalog za hapšenje tako da London i dalje ima zakonsku obavezu da izruči Asanža Švedskoj", rekao je portparol.

Panel nezavisnih stručnjaka UN saopštio je da osnivača "Vikiliksa" DŽulijana Asanža treba osloboditi i platiti mu odštetu jer je "arbitrarno zatvoren" u Ambasadi Ekvadora u Londonu.

Asanž /44/, koji se suočava sa izručenjem Švedskoj zbog optužbi za silovanje, zatražio je azil u ambasadi Ekvadora u Londonu 2012. godine.

"'Radna grupa za arbritrarni pritvor' razmatra različite forme uskraćivanja slobode kojima je podvrgnut DŽulijan Asanž, što predstavlja oblik arbitrarnog pritvora", rekao je šef ove grupe Seong-Fil Hong.

On je dodao da se pritvor mora okončati, da se moraju poštovati fizički integritet i sloboda kretanja Asanža i da mu se mora dati pravo na kompenzaciju.

On tvrdi da je Asanž pritvoren jer se suočava sa hapšenjem čim izađe iz zgrade Ambasade.

Tužilaštvo u Švedskoj saopštilo je da odluka panela UN neće imati formalnog uticaja na njihovu istragu, a policija Britanije navodi da će Asanž biti uhapšen ako izađe.

Asanž se u septembru 2014. godine obratio UN tvrdeći da je "arbitrarno priveden" jer ne može izaći, a da ga ne uhapse.

U njegovoj pritužbi protiv Britanije i Švedske navodi se da je "njemu uskraćena sloboda na arbitraran način na neprihvatljiv vremenski period".

Švedsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je primilo k znanju da se odluka panela UN "razlikuje od odluke švedskih vlasti".

Vikiliks traži da nalog za hapšenje osnivača DŽulijana Asanža bude odbačen nakon što je dobio podršku UN-a.

Portparol Vikiliksa Kristin Hrafnšon kaže da će stvar postati vrlo ozbiljna ako Velika Britanija i Švedska ne povuku svoje naloge.

"Asanž je sretan zbog rješenja ove situacije ali još čeka potvrdu od UN-a. Ako je ovo rezultat očekujemo da Velika Britanija i Švedska povuku svoje naloge za hapšenje, da mu Britanija vrati pasoš i da slobodu", rekao je Hrafnšon.

Kako je najavljeno, Asanž bi trebao da održi konferenciju za novinare tokom dana.