latinica  ћирилица
05/02/2016 |  09:20 | Autor: SRNA

UN: Najmanje 200 miliona žena podvrgnuto obrezivanju

Najmanje 200 miliona žena i djevojaka u 30 zemalja podvrgnuto je obrezivanju, od toga polovina u Egiptu, Etiopiji i Indoneziji, saopštila je Agencija UN za djecu.
UNHCR -
UNHCR

Ova brojka uključuje skoro 70 miliona djevojaka i žena više nego što ih je, prema procijenama, bilo 2014. godine.

U izvještaju UN se navodi da su uzrok tome rast populacije u nekim zemljama i novi podaci iz Indonezije.

Generalna skupština UN jednoglasno je odobrila rezoluciju u decembru 2012. godine pozivajući na globalnu zabranu genitalnog sakaćenja žena, što je viševijekovna praksa koja proističe iz vjerovanja da obrezivanje kontroliše žensku seksualnost i povećava plodnost.

UN pozivaju na potpunu eliminaciju ove prakse do 2030. godine.

U izvještaju UN se navodi da, ako se nastavi ovaj trend rasta populacije, broj djevojaka i žena podvrgnutih ovom zahvatu biće povećan značajno u narednih 15 godina.

Šef UNICEF-a za statistiku Klaudija Kapa, glavni autor izvještaja, rekla je da je podatak o procijenjenih 200 miliona obrezivanja rezultat istraživanja po domaćinstvima.

"Oko 30 zemalja, većinom u Africi, Bliskom istoku i Aziji, ima najveći udio reprezentativnih podataka. Međutim, ovo je sigurno manji broj od realnog. Ima mnogo zemalja u kojima ova praksa postoji, ali ne postoje raspoloživi podaci o tome", rekla je ona agenciji AP.

Ona je dodala da ova praksa postoji i u drugim zemljama, koje nisu navedene u studiji, kao što su Indija, Malezija, Oman, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, kao i dijelovi Australije, Sjeverne Amerike i Evrope u kojima žive migranti iz zemalja u kojima je rašireno obrezivanje žena.

Prema podacima UNICEF-a, većina žena se obrezuje prije navršene 15. godine, dok u Јemenu 85 odsto djevojaka odnosno djevojčica bude podvrgnuto ovom zahvatu u prvoj sedmici života.

Djevojčice mlađe od 14 godina čine 44 miliona obrezanih i to najviše u Gambiji, zatim u Mauritaniji i Indoneziji, gdje je česta pojava obrezivanja djevojčica od 11 godina ili još mlađih.

U Somaliji su to žene u dobi od 15 do 49 godina i to njih 98 odsto, u Gvineji 97 i DŽibutiju 93 odsto.