latinica  ћирилица
05/02/2016 |  09:46 ⇒ 06/02/2016 | 08:20 | Autor: SRNA

Čubrilović: Zahtjev za status kandidata za EU - marketinški trik (VIDEO)

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ocijenio je da je najava datuma za predaju zahtjeva BiH za članstvo u EU marketinški trik, kojim stranke na vlasti u Sarajevu žele da zamažu oči građanima.
Nedeljko Čubrilović - Foto: RTRS
Nedeljko ČubrilovićFoto: RTRS

"Da nije tako, ne bi ignorisali određene poruke iz EU da je prerano za podnošenje aplikacije", kaže Čubrilović.

On je za "Glas Srpske" istakao da je opštepoznato da su tri ključna uslova za podnošenje kredibilne aplikacije – izmjena Sporazuma o stabilizaciju i pridruživanju, sprovođenje reformi i mehanizam koordinacije i da odluku o statusu kandidata mora podržati svih 28 članica EU. "Јasno je da BiH nije ispunila ključne uslove, kao što je jasno i da će teško dobiti 28 glasova", naglasio je Čubrilović.

Kada je riječ o Ustavnom sudu BiH, Čubrilović je istakao da će institucije Republike Srpske kao i do sada, u skladu sa svojim ovlašćenjima, insistirati na donošenju zakona o Ustavnom sudu.

"Što se tiče referenduma o odluci Ustavnog suda BiH kojom je odredba u Zakonu o praznicima Srpske proglašena neustavnom, Narodna skupština iskoristiće sva pravna i politička sredstva da bi bio sačuvan identitet i subjektivitet Srpske, uključujući i pravo na referendum o odluci Ustavnog suda BiH", rekao je Čubrilović.

On smatra da je značajno što su poslanici iz svih političkih stranaka iz Srpske zajedno tražili usvajanje zakona o Ustavnom sudu BiH, te ističe da način glasanja u Ustavnom sudu BiH mora biti prilagođen ustavnopravnom uređenju BiH.

"Strane sudije trebalo je da već 2001. godine budu zamijenjene sudijama iz konstitutivnih naroda. Prilikom odlučivanja i ostvarivanja nadležnosti Ustavnog suda BiH skoro uvijek je dolazilo do preglasavanja uz pomoć stranih sudija", rekao je Čubrilović i dodao da se time dodatno pogoršavala politička situacija u BiH.

Na pitanje kada bi odluka o održavanju referenduma mogla biti objavljena, Čubrilović je rekao da će najviši organi Republike Srpske procijeniti okolnosti u kojima objavljivanje odluke neće izazvati bilo kakve pravne ili političke probleme, te da se to odnosi i na stvaranje uslova za nesmetano sprovođenje republičkog referenduma.

"Moguće je i raspisivanje referenduma na kojem bi građani odlučili o tome da li prihvataju odluku Ustavnog suda BiH o ukidanju Dana Republike Srpske", naveo je Čubrilović.

On je rekao da smatra, a bošnjački političari i dio predstavnika međunarodne zajednice da strahuju, da će Srpska, koristeći demokratsko pravo za referendum, pokazati puni demokratski kapacitet i dati do znanja da je suverena u odlučivanju o svim važnim pitanjima.

Kada je riječ o krizi koja je nastala nakon hapšenja lidera Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića, Čubrilović smatra da je ona samo vrh ledenog brijega i stanja u kojem se nalazi vlast na nivou BiH.

Na pitanje kakva će poruka biti poslata ako Radončić bude oslobođen krivice, Čubrilović kaže da će to biti samo još jedan dokaz da su Sud i Tužilaštvo BiH instrumenti političkih ili drugih interesnih grupa koje zloupotrebljavaju pravosudne organe i tako žele da vladaju.

Čubrilović je rekao da pritisci na institucije i na Republiku Srpsku traju od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. "Samo zajedničkim đelovanjem i korišćenjem demokratskih kapaciteta možemo se oduprijeti pritiscima", poručio je Čubrilović.