latinica  ћирилица
05/02/2016 |  10:07 ⇒ 10:08 | Autor: SRNA

SAD: Oštra debata Klintonove i Sendersa (VIDEO)

Hilari Klinton i Berni Senders vodili su burnu raspravu o Vol stritu i američkoj spoljnoj politici u prvoj direktnoj debati kandidata za predsjednika SAD iz Demokratske stranke.

Klintonova je rekla za Sendersa da je idealista koji neće moći da završava stvari, a Senders je nju optužio da je suviše povezana sa establišmentom da bi mogla da sprovede stvarne promjene.

Televizijska debata u Nju Hempširu bila je prva od kada se trka među demokratama svela na ova dva kandidata ove sedmice.

Bivši državni sekretar rekla je da je Sendersov prijedlog o univerzalnoj zdravstvenmoj zaštiti suviše skup i neostvarljiv, prenio je Bi-Bi-Si.

Klintonova je oštro odgovorila na Sendersovu tvrdnju da nju Vol strit drži "u svom džepu" zbog donacija za njenu kampanju i honorara koje je dobila za držanje govora na večernjim skupovima.

"Vrijeme je da se okonča veoma izvještačna i prljava kampanja koju vodite", rekla je Klintonova.

Senders, senator Vermonta, podsjetio je da je Klintonova podržala rat u Iraku, a ona je dovela u pitanje njegovu stručnost u oblasti spoljne politike i spremnost da se normalizuju odnosi sa Iranom.

On je rekao da se u vezi sa ovim pitanjem slaže sa predsjednikom Barakom Obamom.

Debata je održana pet dana uoči unutarstranačkog glasanja za predsjedničke kandidate u Nju Hempširu.