latinica  ћирилица
05/02/2016 |  10:27 ⇒ 13:21 | Autor: RTRS

Saradnja u oblasti deminiranja i zaštite od požara (VIDEO)

Direktor Јavnog preduzeća "Šume Republike Srpske" Risto Marić i direktor Republičke uprave Civilne zaštite Veseljko Elez potpisali su u Banjaluci memorandum o saradnji koji podrazumijeva mjere zaštite od požara i deminiranje zagađenih šumskih područja.
Šume Srpske - potpisivanje - Foto: RTRS
Šume Srpske - potpisivanjeFoto: RTRS

Marić je rekao da je prošle godine u Republici Srpskoj evidentirano 179 šumskih požara, koji su zahvatili 6.067 hektara šuma i pričinili direktnu štetu od 741.890 KM.

Prema njegovim riječima, fiziološka oštećenja na drvoj masi tokom požara evidentirana su na 32.324 metra kubna, dok je totalno uništeno 21.653 metra kubna drvane mase.

"Na sve ovo najviše je uticao ljudski faktor. Zbog toga je najveći značaj ovog memoranduma što stvara pretpostavke da postignemo što bolje rezultate na polju prevencije i zaštite prirode, a prije svega materijalnih i ljudskih dobara, kako u `Šumama`, tako i u društvu opšte", rekao je Marić u Banjaluci.

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Veseljko Elez istakao je da je saradnja "Šuma" i Civilne zaštite u prethodnih nekoliko mjeseci pokazala da postoji mnogo zajedničkih pitanja koja treba planski rješavati.

"U BiH je još minama zagađeno 2,5 odsto teritorije, dok je u Republici Srpskoj taj procenat nešto manji. Kad govorimo o šumama, pod minama je oko 56.000 hektara. Ovim memorandumom stvaramo mogućnosti za izradu boljih planova za deminiranje ugroženih šumskih područja", naglasio je Elez.

Elez je dodao da se memorandum odnosi i na zajedničko učešće u gašenju požara, probijanju puteva i slično.