latinica  ћирилица
05/02/2016 |  11:13 ⇒ 12:09 | Autor: SRNA

Višegrad - Sezona lova počinje 15. maja

Predsjednik Lovačkog udruženja "Panos" iz Višegrada Vladan Nikitović rekao je da će lovna sezona na sve vrste divljači, osim na patke, početi 15. maja, a u naredna dva mjeseca vršiće se prihrana plemenite divljači.
Višegrad - lovci (Foto: 058.ba) -
Višegrad - lovci (Foto: 058.ba)

 Nikitović kaže da su članovi ovog udruženja u toku lovne sezone, koja je završena 31. januara, odstrijelili 23 divlje svinje.

On je rekao novinarima da će se u naredna dva mjeseca vršiti prihrana plemenite divljači iznošenjem soli i kukuruza na hranilišta.

Nikitović navodi da je tokom februara planirana hajka na vuka, koji nije zaštićena životinja.

Referent posebnog lovišta "Kamenica" Miroslav Kovačević ističe da do sada ova zima nije bila teška za opstanak divljači, te da će u narednom periodu i na ovim terenima biti izvršena prihrana srna i divokoza.

"Naši lovočuvari tokom cijele zime prihranjuju srneću i drugu divljač, štite ih od krivolovaca, vukova i lisica kojih ima na ovom području", navodi Kovačević.

Na području opštine Višegrad u prirodnoj oazi u zaštićenom lovištu "Kamenica" u Višegradskoj župi i lovištu "Orline" kod Dobruna žive različite vrste krupne i sitne divljači.