latinica  ћирилица
05/02/2016 |  12:27 | Autor: SRNA

Zehofer protiv Merkelove

Premijer njemačke pokrajine Bavarske Horst Zehofer, nada se jačanju ekonomskih i kulturnih odnosa Njemačke i Rusije, čime je potvrdio postojanje dvije paralelne spoljne politike Nijemaca u pogledu Rusa - bavarske i savezne.

Zehofer je, uprkos kritikama Berlina i krugova oko kancelara Angele Merkel, došao u posjetu Moskvi i sastao se sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Bavarski lider ističe da Rusija i Bavarska imaju "tradicionalno intenzivne odnose".

"Smatramo da je naša dužnost - dužnost u našim srcima i dušama, da vratimo malo više povjerenja u naše odnose", rekao je Zehofer Putinu.

Ruski predsjednik poručuje da Moskva ima specijalni odnos sa Bavarskom, te da je obim trgovine i ekonomskih odnosa veoma veliki.

Saradnja sa Bavarskom predstavlja 20 odsto svih njemačko-ruskih ekonomskih veza.

Putin naglašava da 50 odsto njemačkih investicionih projekata u Rusiji dolazi upravo iz Bavarske.

Dvodnevna posjeta Zehofera Moskvi izazvala je brojne kritike u Njemačkoj, ali analitičari ukazuju da iza njegove odluke o odlasku kod Putina stoje brojni poslovni interesi i biznismeni koji nisu zadovoljni načinom na koji Merkelova vodi politiku prema Rusiji.

Zehofer je, inače, saveznik kancelara Angele Merkel, ali je žestoko kritikuje zbog puštanja migranata u tolikom broju na Njemačku teritoriju.

Berlin se nalazi pod jakim pritiskom njemačkih kompanija koje žele da se vrate na rusko tržište.

Da u Njemačkoj postoji ozbiljan raskol po pitanju sankcija Rusiji i pogleda na njemačko-ruske odnose najbolje govori činjenica da je Zehofer konzervativni političar iz stranke CSU, koja je u vladajućoj koaliciji.

On je i premijer, druge po bogatstvu, njemačke pokrajine Bavarske na jugoistoku zemlje /najbogatija je Sjeverna Rajna-Vestfalija/.