latinica  ћирилица
05/02/2016 |  12:36 | Autor: SRNA

Prodanović: U fokusu birački odbori, izborni cenzus i liste

Poboljšanje rada biračkih odbora, izborni cenzus i kandidatske liste, neka su od važnijih pitanja o kojima bi na sjednici u Čitluku, polovinom naredne sedmice, trebalo da se izjasne članovi Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH, rekao je član Radne grupe Lazar Prodanović iz SNSD-a.
Lazar Prodanović - Foto: RTRS
Lazar ProdanovićFoto: RTRS

"Razmatraćemo pitanje poboljšanja rada biračkih odbora u smislu definisanja načina izbora članova. Ostalo je i da se izjasnimo o cenzusu, odnosno izbornom pragu. Nisam siguran da će tu doći do nekih promjena, odnosno vjerujem da će ostati prag od dosadašnjih tri odsto", precizirao je Prodanović.

On je potvrdio da se članovi radne grupe nisu još izjašnjavali o glasačkim listićima, odnosno da li će kandidatske liste biti otvorene ili zatvorene.

"Mislim da će se ići i na određena poboljšanja s ciljem eliminacije biračkog inženjeringa i zloupotreba izbornih rezultata od nekih članova biračkih odbora nakon završetka glasanja i zatvaranja birališta", ističe Prodanović.

On kaže da nije siguran da li će članovi Radne grupe moći da definišu način sprovođenja odluke Ustavnog suda o gradu Mostaru, kao ni odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci", koji i nije prioritet za predstojeće lokalne izbore u BiH.

Prodanović pretpostavlja da će proces utvrđivanja izmjena Izbornog zakona BiH uskoro biti finalizovan i da će radna grupa Parlamentarnoj skuštini BiH predložiti amandmane.

On je najavio da bi, nakon zasjedanja Interresorne radne grupe u Čitluku, trebalo da bude održan još jedan sastanak na kome će doći do konačnog izjašnjavanja članova o svim razmatranim pitanjima, što uključuje potrebu postizanja konsenzusa, poslije čega će moći biti upućen u parlamentarnu proceduru prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH.

"Za sve ovo treba puno političke volje, a ono o čemu ne postignemo saglasnost ostaje u Izbornom zakonu BiH", kaže Prodanović, koji je i poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Prema njegovim riječima, saglasnost unutar Radne grupe postignuta je za niz pitanja, kao što su povećanje broja potpisa za kandidaturu za određene nivoe vlasti u izbornom procesu, povratak eventualne takse u slučaju kada nezavisni kanditat ili politička partija pokvari određeni izborni rezultat itd.

"Postoji saglasnost i oko tridesetak tehničkih amandmana na tekst Izbornog zakona koji su usaglašeni na prethodnim zasjedanjima Interesorne radne grupe. Mislim da ćemo dovesti ovaj proces do određenih poboljšanja ukupnog izbornog procesa u BiH", rekao je Prodanović.

On je dodao da je eventualno definisanje prijevremenih izbora, o čemu je u javnosti proteklih dana bilo dosta polemike, za sada skoro nemoguće postići jer to podrazumijeva izmjene ustava u BiH.

Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH trebalo bi da polovinom sljedeće sedmice u Čitluku održi novi dvodnevni radni sastanak na kojem bi trebalo da dođe do određene finalizacije procesa izmjena Izbornog zakona BiH, odnosno do izjašnjavanja članova o pitanjima koja su do sada razmatrana.