latinica  ћирилица
05/02/2016 |  12:58 | Autor: SRNA

Nović: Nesporan ustavni osnov za Zakon o Ustavnom sudu BiH

Predsjedavajući Kluba srpskih delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović izrazio je zadovoljstvo što je Ustavnopravna komisija ovog doma podržala ustavni osnov za Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH i Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH.
Sredoje Nović - Foto: RTRS
Sredoje NovićFoto: RTRS

"Očigledno da niko ozbiljno ne može da ospori ustavni osnov, ni jednog, ni drugog zakona. Žao mi je samo što danas nisam čuo nijedan ozbiljan razlog da principi ova dva zakona ne mogu biti prihvaćeni", rekao je Nović nakon današnje sjednice Komisije.

Nović je uvjeren da je riječ o "tvrdom" političkom stavu koji u sebi ne supsumira da se sve krupne odluke donose u parlamentu, a ne u političkim partijama.

"Parlament BiH i parlamenti svugdje u svijetu su mjesta gdje se ostvaruju interesi političkih partija i ne vidim nijedno drugo mjesto, niti ijednog političara koji bi trebalo da negdje drugdje zauzima stavove, a da parlamenti budu samo mjesto za dizanje ruku", istakao je Nović i zaključio da to nije demokratija.

Prema njegovim riječima, demokratija je kad se rasprave vode u parlamentu, bez obzira na različitost stavova. "To ne znači, kad jedan zakon uđe u parlamentarnu proceduru, da će dobiti pozitivan stav", dodao je Nović.

On je uvjeren da i jedan i drugi predloženi zakon apsolutno imaju ustavni osnov i ustavne principe i da nema razloga da ne uđu u parlamentarnu procedru, gđe bi se o njima dalje raspravljalo.

"Treba se zadržati na pravnom sistemu, a ne baviti se političkim pitanjima", zaključio je Nović.

S obzirom da ovo nije prvi pokušaj da se u Parlamentarnoj skupštini BiH donese zakon o Ustavnom sudu i da se donošenje ovog zakona uslovljava rješavanjem nekih drugih pitanja, Nović je upozorio da BiH nikada neće riješiti svoje probleme ako istovremeno otvori više pitanja.

"Mislim da je u BiH jedan od ključnih problema što ne rješavamo pitanje po pitanje, korak po korak, već stalno lažno međusobno govorimo kako treba sve otvoriti i sve zajedno rješavati. Nikada se to nije moglo desiti ni u privatnom životu, a kamoli na nivou jedne zemlje", poručio je Nović.

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je u Sarajevu utvrdila da su prijedlozi zakona o Ustavnom sudu BiH i izmjeni Krivičnog zakona usaglašeni sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, ali nije prihvatila njihove principe.