latinica  ћирилица
05/02/2016 |  13:53 ⇒ 14:04 | Autor: RTRS

Poljoprivrednici: Zaštititi domaću proizvodnju

Na koji način zaštititi domaću poljoprivrednu proizvodnju koja čini okosnicu razvoja privrednog sektora u Srpskoj bila je tema sastanka Upravnog odbora Saveza udruženja poljoprivrednika Republike Srpske u Gradišci.
Privreda - Foto: RTRS
PrivredaFoto: RTRS


 Predstavnici Saveza uputili su zahtjeve Ministarstvu za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH u cilju zaštite domaćeg agrara od posljedica ponovnog uvođenja trgovinskih odnosa sa Hrvatskom koji su važili nakon primjene Sporazuma Cefta. Od republičkog ministarstva poljoprivrede zatražili su korigovanje pojedinih stavki Pravilnika o podsticajima. 

 "Uvoženje određenih sezonskih ograničenja eventualno drugih carinskih odnosno necarinskih barijera,  mi jasno ni za jedan proizvod ne tražimo zaštitu uvoza i mi to ne želimo, ali jednostavno želimo da ukažemo na pojedine odredbe bilateralnih sporazuma koje smo već potpisali prije osam do 10 godina i koji nam omogućavaju uvođenje zaštitnih mjera", rekao je Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednika Republike Srpske.

Nebojša Rakić, predsjednik Zajednice živinara Republike Srpske je naveo, kada je u pitanju pravilnik, da je prva primjedba  da  odmah na početku godine moraju znati pod kojim uslovima će proizvoditi. Druga primjedba je da po pravilniku budu isplaćivani kvartalno ili u nekim razumnim rokovima da bi mogli da ostvare svoja prava i na kraju pravična preraspodjela sredstava.