latinica  ћирилица
05/02/2016 |  15:13 ⇒ 17:56 | Autor: RTRS

Zanatlije zagovaraju uvođenje diferencirane stope za obračun doprinosa (VIDEO)

Preduzetnici u Republici Srpskoj od ove godine izdvajaće oko 1.000 maraka više za doprinose.
Bijeljina - Povećani nameti - Foto: RTRS
Bijeljina - Povećani nametiFoto: RTRS

Njima je od 1. januara povećana osnovica za obračun doprinosa, što je izazvalo ogorčenje među zanatlijama koji se, kažu, bore za preživljavanje. Uvođenje diferencirane stope za obračun doprinosa, tvrde, dalo bi osnov za bolji status ove oblasti privređivanja i smanjilo nezaposlenost.

Za krojačicu Ljubicu Lukić novi namet od nešto više od 1.000 maraka godišnje je, uz sve druge obaveze, možda i jezičak na vagi koji će zatvoriti radnju.

- Stvarno sam se iznenadila, nisam to očekivala uopšte. Nameti su stvarno veliki, to je pretjerano za nas, male zanatalije - kaže Lukićeva.

U udruženju bijeljinskih preduzetnika pojašnjavaju da je od nove godine izmjenom zakonskih propisa najniža osnovica za obračun poreza u preduzetništvu 60 odsto od prosječne bruto plate za prethodni mjesec prema podacima republičkog Zavoda za stitistiku.

- Ako imate u vidu da je prosječna bruto plata oko 1.300 maraka, lako dolazite do limita ispod kojeg se ne mopže ići sa obračunom doprinosa - ističe Mile Stević iz Udruženja.

Boško Stojanović je jedan od dvojice preostalih sajdžija u gradu. Očekivao je podsticajne mjere, a ne nove namete na najosjetljiviju granu privređivanja.

- Mogli ste da kupite neku mašinu, da nabavite moderniju opremu, da pratite trendove... Sad će to biti malo teže, ali ako će to pomoći našoj državi, ako će pomoći nekome, onda ćemo i to izdržati. Izdržali smo i do sada, ali mislim da to nije u redu, trebalo bi da se pripazi malo na ljude koji privređuju - smatra Stojanović.

Uvođenje diferencirane stope mjera je koju preduzetnici uporno zagovaraju, jer bi se, tvrde, time stekli uslovi za bolji privredni ambijent. Novina u obračunu doprinosa se odnosi i na profesionalne djelatnosti – advokate, notare i dr. koji će za doprinose plaćati 33 odsto od prosječne bruto plate, saopšteno je u Poreskoj upravi Republike Srpske. Obrazloženje za ovakve odluke i inicijative preduzetnika, nisu komentarisali.