latinica  ћирилица
05/02/2016 |  15:39 ⇒ 17:57 | Autor: RTRS

Gacko: Usvojen budžet za tekuću godinu (VIDEO)

Skupština opštine Gacko usvojila je danas budžet za tekuću godinu, u iznosu od 9.492.000 maraka, i manji je za oko 4 odsto u odnosu na prošlu godinu.
Gacko - Skupština opštine - Foto: RTRS
Gacko - Skupština opštineFoto: RTRS

Na istoj sjednici, prihvaćeno je i kreditno zaduženje Opštine, kao i odluka o stopi poreza na nepokrentosti.

Isti iznos budžeta bio je na decembarskoj sjednici, ali tada nije dobio dovoljan broj glasova. Manji je za oko 400.000 maraka, i odnosi se uglavnom na dvije prihodovne stavke.

- U jednom dijelu to se odnosi na rentu, a u drugom na porez na lična primanja, svake godine. Naš budžet se stabilizovao na oko 9,2 do 9,3 miliona, zavisi od grantova u tekućoj godini - kaže Milan Radmilović, načelnik opštine Gacko.

Budžetom je predviđeno smanjenje plata, grantova i subvencija. Za kapitalna ulaganja, predviđeno je 1.250.000 maraka. Kreditom od četiri miliona maraka, finansiraće se izgradnja sportske dvorane, ulica i parkinga. Za rekonstrukciju lokalnih puteva, umjesto milion maraka iz kredita, biće izdvojeno 850.000 maraka. Razlika će biti utrošena za rekonstrukciju objekata centralne osnovne škole, područnog odjeljenja u Avtovcu i Srednjoškolskog centra.

Porez na nepokretnosti, po stopi od 0,20 odsto, identičan je prošlogodišnjem. Realno, novčano bi mogao da bude manji, s obzirom na to da su odbornici danas usvojili odluku o različitoj visini vrijednosti nepokretnosti, po opštinskim zonama.