latinica  ћирилица
05/02/2016 |  15:43 ⇒ 18:10 | Autor: RTRS

Skupštinski odbori za evropske integracije o aplikaciji za članstvo BiH

U odborima za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srpske, Parlamenta Federacije BiH i Parlamenta BiH saglasni su da je aplikacija za članstvo u EU, koja bi trebalo da bude predata 15. februara vjetar u leđa na evropskom putu.
Skupštinski odbori za EU integracije - Foto: RTRS
Skupštinski odbori za EU integracijeFoto: RTRS

Podnošenje prijave za članstvo BiH u EU,koja bi trebalo da bude predata 15. februara samo je marketinški trik,smatra predsjednik NSRS, Nedeljko Čubrilović. Stranke na vlasti u Sarajevu, tvrdi, samo žele da zamažu oči građanima o navodnim uspjesima, a ignorišu određene poruke iz EU da je za to još prerano.

Ipak,članovi odbora i komisija za evropske integracije parlamenata u Bosni i Hercegovini podržali su sprovođenje akcionih planova za realizaciju Reformske agende za BiH do 2018. i pozdravili odluku za podnošenje prijave. 

Prijava za članstvo-značajan korak ili još jedna u nizu usputnih stanica ka Evropskoj uniji? U odborima i komisijama za EU integracije parlamenata u Bosni i Hercegovini su optimisti, ali i svjesni da tek nakon 15. februara BiH mora da "zavrne rukave".

Priznaju da je prijava formalnost, ali tvrde veoma bitna. Do kada će BiH nakon tog 15. februara da čeka na članstvo, to za sada niko ne može da kaže, a ni procjene nisu relevantne.

Podsjećaju da su neke zemlje nakon predaje aplikacije čekale i po više godina do konačnog članstva u Evropsku uniju.