latinica  ћирилица
05/02/2016 |  16:56 ⇒ 20:37 | Autor: RTRS

Vlada Srpske na strani poljoprivrednika - tradicionalna trgovina sa Hrvatskom štetna (VIDEO)

Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju u kojoj je navedeno da bi promjena pozicije BiH u pregovorima sa EU u vezi sa tradicionalnom trgovinom sa Hrvatskom, bila izuzetno štetna po agrarni sektor Republike Srpske i BiH i da carinska zaštita za poljoprivredne proizvode posebne osjetljivosti, treba da ostane na snazi do ulaska BiH u EU.
Vlada Srpske na strani poljoprivrednika - Foto: RTRS
Vlada Srpske na strani poljoprivrednikaFoto: RTRS

Posebno se insistira da nadležni organi na nivou BiH preduzmu aktivnosti na primjeni mjera koje će doprinijeti unapređenju spoljnotrgovinskog poslovanja i zaštiti domaće proizvodnje. Isto očekuju i proizvođači! 

Uvođenje prelevmana na osnovu Zakona o spoljnoj trgovini, revidiranje tarifnih kvota koje je BiH otvorila jednostrano (kao što su kvote za svinjsko meso i šećer), uspostavljanje tržišno-informativnog sistema / preciznije definisanje tarifne oznake "ostalo" - samo su neke od mjera Vlade kojima bi se zaštitila domaća proizvodnja. Posebno se izdvaja pokretanje postupka utvrđivanja porijekla sirovina, čime bi se spriječio uvoz u BiH, pa izvoz u treće zemlje.

Gordana Rokvić, savjetnica ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, kaže da to nekad  zloupotrebljavaju domaći i strani subjekti koji imaju zabranu izvoza prema tim zemljama, pa koriste područje BiH kao prostor slobodne trgovine sa tim zemljama i tako ugrožavaju domaću proizvodnju.

Poljoprivrednik iz Gradiške, Nebojša Rakić, izričit je - ni u kom slučaju ne prihvatati odredbe o slobodnoj trgovini. Usvajajući prijedloge domaćih proizvođača, Vlada je kao jednu od mjera navela i usvajanje pravilnika o tržišnim standardima za proizvode animalnog porijekla.

- Mi stalno potenciramo i nas zanima mogućnost izvoza. Imamo objekte koji su kontrolisani, sasvim spremni da ispune sve uslove EU - kaže Rakić.

Stojan Marinković iz Saveza udruženje poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske ističe da su poljoprivrednici izričito smo protiv tradicionalne trgovine.

- Zemlja koja iz CEFTA prelazi u EU, kao što je Hrvatska, 24 časa prije pristupanja gube sve povlastice CEFTA - kaže Marinković.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, kaže da u dokumentu o kojem je razgovaralo Predsjedništvo, nije bilo riječi o tradicionalnoj trgovini, već isključivo o prilagođavanju SSP-a, u kojem nema obaveze da se kvote ispunjavaju.

- Јa i te kako čvrsto stojim na stanovištu da je pregovaračka pozicija koju smo dali od interesa za BiH i da klasično ispunjavanje kvota, što se mene tiče ne dolazi u obzir i to sam rekao nekoliko puta - naglašava Ivanić.

Već poznati stav domaćih poljoprivrednika da neće pristati na izmjene SSP koje podrazumijeva slobodnu trgovinu, čuje se sve glasnije, što je bliži datum podnošenja aplikacije za stupanje u EU. Da li je njihov strah opravdan, biće poznato po završetku pregovora, koji su u toku.