latinica  ћирилица
06/02/2016 |  08:14 ⇒ 09:57 | Autor: TANЈUG

Čurkin odbacio kritike Zapada povodom pregovora o Siriji

Ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin negirao je optužbe Zapada da Rusija snosi krivicu i da je sabotirala mirovne pregovore o Siriji.

Zapadne zemlje su ponovile optužbe da je Moskva sabotirala pregovore, koristeći vazdušne udare da podrži ofanzivu sirijske vlade na Alep, dok su sukobljene strane pregovarale u Ženevi, prenosi AFP.

Čurkin je odbacio takve tvrdnje, ocijenivši ih kao neukusne. "Nije vrijeme za uzajamne optužbe", kazao je.

Rusija će iznijeti nove prijedloge za rješenje konflikta u Siriji na sastanku Međunarodne grupe za podršku Siriji koji će biti održan u Minhenu 11. februara, dodao je juče ambasador Rusije u UN.

Kako prenosi Tas , on je to rekao novinarima nakon sastanka Savjeta bezbjednosti UN, održanog iza zatvorenih vrata.
Na tom sastanku je izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura obavijestio članove Savjeta o tome ko je odgovoran za suspenziju ovonedjeljnih pregovora o Siriji, prenosi AP.

"Mi pripremamo neke ideje o tome kako da ubrzamo proces, uključujući pitanja oko prekida vatre", rekao je Čurkin.

Rusija ne izbjegava političke i diplomatske načine rješavanja sukoba u Sirji, saopštio je juče Kremlj, jasno stavljajući do znanja da će nastaviti da pruža vojnu pomoć sirijskoj vladi.

Rusija konstantno ulaže napore u međunarodnim okvirima u traženju mirnog i političkog rješenja situacije u Siriji, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na telekonferenciji sa novinarima.