latinica  ћирилица
06/02/2016 |  17:16 | Autor: SRNA

Crnadak: Prioritet - nastavak evropskih integracija

Nastavak evropskih integracija ostaje opredjeljenje i prioritet svih nivoa vlasti u BiH, rekao je ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak na predavanju u Atlantskom savjetu u Vašingtonu o temi "Buduća evropska inicijativa".
Igor Crnadak - Foto: RTRS
Igor CrnadakFoto: RTRS

Predavanju je prisustvovao veliki broj predstavnika američke administracije, diplomatskog kora, novinara i predstavnika drugih oblasti javnog života Vašingtona.

Crnadak je prisutne upoznao s aktuelnom političkom situacijom u BiH, spoljnopolitičkim prioritetima BiH i ciljevima koje je potrebno dostići u budućnosti, saopšteno je iz MIP BiH.

On je naglasio značaj predaje aplikacije za članstvo BiH u EU, do čega bi trebalo da dođe već 15. februara. Crnadak je govorio i o opredijeljenosti za konstruktivnu saradnju sa NATO-om, pomenuvši i učešće pripadnika OS BiH u mirovnoj operaciji ISAF u Avganistanu, uz napomenu da u BiH ne postoji konsenzus o punopravnom članstvu u ovom savezu.

Održan su okrugli sto otvorena debata u okviru koje su gosti imali priliku da Crnatku postavljaju pitanja. Crnadak je razgovarao i sa direktorom za evropske poslove Savjeta za nacionalnu bezbjednost SAD Čarlsom Kapčenom o aktuelnoj političkoj, ekonomskoj i bezbjednosnoj situaciji u BiH i regionu. Crnadak je ovim sastankom okončao posjetu SAD.