latinica  ћирилица
06/02/2016 |  19:19 ⇒ 20:44 | Autor: RTRS

Ko će biti rektor Banjalučkog univerziteta? (VIDEO)

Banjalučki univerzitet krajem prošlog mjeseca raspisao je kandidaturu za novog rektora. Aktuelnom rektoru Stanku Staniću u maju ističe drugi mandat, odnosno decenija kako je na čelu Univerziteta.
Univerzitet u Banjoj Luci - Rektorat - Foto: RTRS
Univerzitet u Banjoj Luci - RektoratFoto: RTRS

U javnosti se uveliko spekuliše o tome ko bi mogao da zamijeni Stanića. Kao najozbiljniji kandidati pominju se njegov kolega, dekan Ekonomskog fakulteta Novak Kondić, dekan Pravnog fakulteta Vitomir Popović, te Rajko Gnjato, bivši dekan banjalučkog Prirodno-matematičkog fakulteta. 

Nedavno je na sjednici Senata Banjalučkog univerziteta raspisan konkurs za prvog čovjeka najstarijeg i najvećeg univerziteta u Srpskoj. Stanko Stanić ovu funkciju obavlja od maja 2006. godine. Drugi mandat počeo je u maju 2012. kada je jednoglasno reizabran. Stanić je poručio da je tokom njegova dva mandata urađeno mnogo kad je riječ o kvalitetu kadrova. Riješen je i problem smještaja većine fakulteta koji nisu imali prostor, osim za Arhitektonsko-frađevinski, Šumarski i Medicinski fakultet koji još nemaju u potpunosti riješeno to pitanje. Nasljedniku, kaže, ostavlja da se bavi pitanjem kvaliteta, odnosno naučno-istraživačkog rada unutar Univerziteta.

Kao najozbiljniji kandidat za rektora pominje se dekan Ekonomskog fakulteta Novak Komdić koji svoju kandidaturu potvrđuje, a dalji sud o kvalitetu njegovog predloženog programa ostavlja kolegama u Komisiji za izbor.

I dekan Pravnog fakulteta Vitomir Popović je kandidat za rektora. Odmah po raspisivanju konkura, a potom i zato što su se pojavile medijske spekulacije o novim imenima, Popović kaže, zasmetalo mu je to što su najozbiljniji kandidat i dosadašnji rektor s istog fakulteta. Popović smatra da bi trebalo da jedan mandat bude ponuđen profesoru sa fakulteta društvenih, a drugi profesoru fakulteta prirodnih nauka. Popović je predstavio program, a ukoliko bude izabran, zalagaće se za decentralizaciju univerziteta, odnosno veću autonomiju fakulteta.

Svoju kandidaturu potvrdio nam je i Rajko Gnjato, koji navodi da ima potrebne kvalifikacije za funkciju rektora, a o programu rada će, kako kaže, govoriti kada i ako za to dođe vrijeme.

Ovo su samo neka od imena koja pretenduju na zvanje rektora. Prilikom prošlog izbora, Stanić je imao dva protivkandidata - Ivana Šijakovića sa tada Ekonomskog fakulteta i Vasu Bojanića, profesora Poljoprivrednog fakulteta.