latinica  ћирилица
07/02/2016 |  10:48 | Autor: SRNA

Vlada RS: Neophpodna bolja zaštita agrarnog sektora

Vlada Republike Srpske zatražila je od nadležnih organa na nivou BiH da preduzmu aktivnosti na primjeni mjera koje će doprinijeti unapređenju spoljnotrgovinskog poslovanja i zaštiti domaće proizvodnje u oblasti agrarnog sektora.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Usvajajući informaciju o aktuelnim pitanjima u oblasti spoljnotrgovinskog poslovanja i zaštite domaće proizvodnje agrarnog sektora, Vlada Srpske je na posljednjoj sjednici zauzela stav da bi promjena pregovaračke pozicije BiH u pregovorima sa EU, a u vezi tradicionalne trgovine sa Hrvatskom, bila izuzetno štetna po agrarni sektor Republike Srpske i BiH u cjelini.

Stav Vlade Srpske je da carinska zaštita za poljoprivredne proizvode za koje je dokazana posebna osjetljivost, treba da ostane na snazi do ulaska BiH u EU.

U informaciji koju je podnio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Stevo Mirjanić, navodi se da je u spoljnotrgovinskom poslovanju BiH evidentno da sve grupe poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda imaju deficit, a da je, prema izvještaju Uprave za indirektno oporezivanje BiH, spoljnotrgovinski deficit u oblasti poljoprivrede dvije milijarde KM.

"Ova činjenica potvrđuje da je domaća poljoprivredna proizvodnja ugrožena, a samim tim i prehrambena sigurnost građana Republike Srpske", navodi se u infomaciji i dodaje da potpuno odsustvo korišćenja mjera zaštite domaće proizvodnje u uslovima slobodnog tržišta i potpisanih sporazuma o slobodnoj trgovini, poljoprivredne proizvođače BiH svrstava u red najnezaštićenijih u regionu.

U Vladi Srpske navode da je potpisivanjem Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima, odnosno Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, BiH postepeno liberalizovala kompletno tržište poljoprivrednih proizvoda zaključno sa 1. januarom 2014. godine, očekivajući pristup EU fondovima za ovaj sektor.

Zaštićeno je samo 15 linija, odnosno 250 proizvoda koji nisu dio Sporazuma.

U informaciji se navodi da će najavljene promjene pregovaračke pozicije BiH u pregovorima sa EU u vezi tradicionalne trgovine sa Hrvatskom definitivno oslabiti položaj domaće proizvodnje u Republici Srpskoj i BiH.

"Takođe, evidentno je da je da u bruto društvenom proizvodu /BDP/ Republike Srpske, poljoprivreda participira sa osam odsto, te da je primjetan rast zaposlenih u ovom sektoru, a što je posljedica pozitivnih politika Vlade Republike Srpske i izlazak Hrvatske iz CEFTA, te uvođenje carina na određen broj proizvoda", navodi se u informaciji.

Iz Vlade Srpske podsjećaju da su i ranije donosili zaključke u kojima se navodi da je neophodno donijeti prijedloge zaštite domaće proizvodnje kako bi se smanjila ozbiljna šteta domaćoj proizvodnji i obezbjedila prehrambena sigurnost građana Srpske i BiH.

U informaciji se ističe da je jedan od kontinuiranih problema rad carinskih organa i graničnih službi BiH zbog čega je resorno ministarstvo u više navrata preduzimalo i iniciralo niz prijedloga i mjera radi unapređenja rada tih službi, a samim tim i spoljnotrgovinskog poslovanja.