latinica  ћирилица
07/02/2016 |  15:05 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Vidaković: Tendenciozne dezinformacije izvjestioca EP

Potpredsjednik SNSD-a Marko Vidaković rekao je da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nije neprijatelj BiH na putu evropskih integracija niti instrument Rusije, kako to tvrdi izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda, naglasivši da su to tendenciozno plasirane dezinformacije.
Marko Vidaković - Foto: RTRS
Marko VidakovićFoto: RTRS

- Predsjednik Dodik je u više navrata, u razgovorima sa ambasadorima nekoliko država članica EU, izrazio spremnost da Republika Srpska da svoj doprinos na evropskom putu BiH i iznio stav da se Srpska zalaže da BiH što prije dobije status kandidata, ali uz razumijevanje da aplikacija za taj status mora biti kredibilna - podsjetio je Vidaković.

On je naglasio da je Dodik ukazivao na činjenicu da ne treba žrtvovati dobre odnose sa Evropom brzopletom i nekredibilnom aplikacijom i da tom poslu treba pristupiti ozbiljno i to, prije svega, rješavanjem pitanja mehanizma koordinacije i prilagođavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Komentarišući tvrdnju Dan Prede da je "referendum o radu Suda i Tužilaštva instrument za blokiranje evropske perspektive BiH", Vidaković je istakao da referendum unutar Republike Srpske ne isključuje njenu opredijeljenost ka evropskim integracijama, te da je referendum demokratsko pravo svih građana, pa tako i građana Republike Srpske.

Takođe, kaže Vidaković, Milorad Dodik nije vlasnik Republike Srpske, kako to u javnost plasira Dan Preda, nego je legalno izabrani predsjednik Republike Srpske čija je ustavna obaveza da brani Srpsku i njene institucije od svih nasrtaja.

- Očigledno da se i izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH našao u grupi onih koji u posljednje vrijeme ne biraju sredstva i riječi da Republiku Srpsku prikažu kao kočničara evropskog puta BiH, što ni u kom slučaju ne odgovara istini - naglasio je Vidaković.

Dan Preda je za portal "Euinsajd" rekao da je predsjednik Srpske "neprijatelj evropskom putu BiH" i da je referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH "instrument za blokiranje evropskog puta BiH".