latinica  ћирилица
07/02/2016 |  16:35 | Autor: TANЈUG

Svjetski mediji: Loš početak nove hrvatske vlade

Zahtjev Centra Simon Vizental iz Јerusalima i pisma kojim je Efraim Zurof tražio hitnu smjenu hrvatskog ministra kulture okupriao je pažnju svjetskih medija.
Zagreb: Hrvatski sabor - Foto: Wikipedia
Zagreb: Hrvatski saborFoto: Wikipedia

Mediji konstatuju loš početak nove hrvatske vlade. Rojters navodi da je pokušao da kontaktira ministra Hasanbegovića koji, međutim, nije bio dostupan, prenio je je Indeks.hr.

- Sama činjenica da Hasanbegović objavljuje takvo smeće, koje reklamira na veb stranici dobro poznate antisemitske organizacije Stormfront, dovoljan je razlog da ga se makne s pozicije ministra u vladi zemlje koja je dio Evropske unije. Јoš je gore to što ministar slijepo odbija da prepozna genocidnu prirodu ustaškog režima, a prezire hrabre hrvatske antifašiste koji su se protiv njega borili  - istakao je Zurof u pismu, čije je dijelove prenio Rojters.

Zurof smatra da je u pitanju apsolutna revizija istorije Drugog svjetskog rata i Holokausta bez ikakvog osnova.

 -To je nečuveno i apsolutno neprihvatljivo - smatra on.

Rojters podsjeća da Hasanbegović pripada koaliciji HDZ-Most i da je nekoliko udruženja do sada tražilo njegovu smjenu.

Hasanbegovićem se bavio i bečki list Standard koji navodi da je "početak vlade nastale koalicijom konzervativnog HDZ i nove stranke Most obilježen kulturnim ratom".

Najsporniji je, piše list, ministar kulture Zlatko Hasanbegović, istoričar koji veliča fašiste i ustaše.

- On želi da uvede zakon o lustraciji, na osnovu kojeg bi predstavnici bivšeg jugoslavenskog režima bili isključeni iz javnog života. U najboljem slučaju, u hvratskoj vladi posao su dobili ekstremisti kako bi skrenuli pažnju javnosti s teških mjera koje Hrvatska mora sprovesti kako bi riješila problem velike zaduženosti - ocijenio je bečki list.

Za novog ministra bečki dnevnik kaže da je prijatelj šefa HDZ-a Tomislava Karamarka, koji mu je "u najboljem slučaju sredio tu poziciju". Ipak, Standard zaključuje da je to samo jedna od teza i da nije sigurno kako se zapravo dogodilo da Hasanbegović bude dio nove vlade.

Berlinski Tagescajtung ističe da je Hasanbegović novoj vladi donio loš početak i podsjeća da su se u Saboru njegovom postavljenju protivili ljevica i liberali. List konstantuje da je Hasanbegovićevo imenovanje samo još povećalo raskol između lijevog i desnog dijela hrvatskog društva. Takođe, navodi da je u Hrvatskoj u toku pravi kulturni rat koji se vodi protiv Hasanbegovića.

Njemačka agencija DPA piše da je nova vlada krenula "s putovanjem u ideološku prošlost" i navodi Hasanbegovića kao primjer za to.

- Novi ministar kulture izazvao je odbijanje većine hrvatske umjetničke scene. Taj istoričar je poznat kao tvrdolinijaš u stvarima poput ljubavi prema domovini - piše DPA, koja citira i upravnika riječkog HNK Olivera Frljića, koji je upozorio na to da takva politika destabilizuje hrvatsko društvo.

Francuski Mond je u tekstu o vladi Tihomira Oreškovića napisao da je Hasanbegović jedan od dvojice najosporavanijih ministara. Prethodno je, naime, bio smijenjen ministar za boračka pitanja Mijo Crnoja, koji je zagovarao sačinjavanje registra "izdajnika i agresora".

- Ali, Tomislav Karamarko, čvrst zagovornik nasljeđa Franje Tuđmana, i pravi vođa nove vlade imenovan na mjesto zamjenika premijera, u vladu je postavio dvojicu ministara iz redove svoje stranke koji su najviše osporavani - piše Mond.

Nakon imenovanja Hasanbegovića, podsjeća Mond, došlo je do nekoliko protesta nevladinih organizacija i udruženja koja vode brigu o ljudkih pravima, ali je Orešković stao u njegovu odbranu.