latinica  ћирилица
07/02/2016 |  17:41 ⇒ 20:57 | Autor: RTRS

Cvijanović: SAD radi na destabilizaciji regiona (VIDEO)

Uskoro možemo da očekujemo nastavak američke destabilizacije Republike Srpske i Srbije, ali i Crne Gore i Makedonije, rekao je za Pres RS poznati beogradski analitičar i glavni urednik portala Novi standard Željko Cvijanović.
Analitičar Željko Cvijanović - Foto: RTRS
Analitičar Željko CvijanovićFoto: RTRS

Cvijanović je uvjeren da Vašington i dalje tretira Balkan kao nedovršeni posao i da slijede novi napadi na predsjednika Srpske Milorada Dodika i stezanje obruča oko premijera Srbije Aleksandra Vučića, sa samo jednim ciljem – da prostor bivše Јugoslavije bude dio NATO orbite. 

Kada na putu do Banjaluke vidite na ulicama pripadnike specijalne policije s dugima cijevima, koji su tamo zbog mogućnosti da predsjednik Republike Srpske bude uhapšen, jasno je da postoji plan za rušenje vlasti u Srpskoj, tvrdi poznati analitičar. 

"Tokom prvog mandata Milorada Dodika na čelu Vlade, bio sam veoma kritičan prema njemu. Danas, svjestan njegovih nedostataka, moram da konstatujem da je izrastao u jaku figuru geopolitičke vizije. Njegovo rušenje, posebno ako bi se odvijalo na ulici ili uz njenu pomoć, dovelo bi Srpsku na ivicu i želim da vjerujem da u Republici Srpskoj niko o tome ne razmišlja", navodi Cvijanović.

Upozorava – Balkan u 2016. godini čeka drama. Rješenje u Republici Srpskoj, za poznatog analitičara moguće je ako Milorad Dodik raspiše izbore ne izlazeći na njih kao lider SNSD-a, već okupljajući oko sebe, kao predsjednik Srpske, široki narodni front.

"Taj front bio bi formiran na jednom veoma jednostavnom dokumentu od nekoliko tačaka koje bi se ticale obezbjeđenja opstanka Republike Srpske. U njemu bi bila sva potencijalna referendumska pitanja, od pravosuđa do Dana Republike. Taj dokument, ponudio bi SNSD-u, SDS-u i drugim strankama, da pod istom zastavom i na istoj listi izađu na izbore", navodi analitičar.

Priče da su SAD odustale od Balkana nisu tačne. Mjera njihovog povratka jeste stepen destabilizacije - otvoren je proces Đukanovićevog odlaska s vlasti, napadnuti su Dodik i Gruevski, a obruč se, kaže Cvijanović, steže oko Vučića. Ako smo ujedinjeni, ističe, šanse naših neprijatelja su manje. Poručuje, sve dok Beograd daje bezuslovnu podršku Srpskoj, a ne smije, kaže, biti ni zrno manje od toga, i u isto vrijeme pruža ruku Bošnjacima, on ostaje faktor stabilizacije.