latinica  ћирилица
07/02/2016 |  18:28 ⇒ 21:11 | Autor: RTRS

Reagovanja: Predine ocjene neutemeljene i besmislene (VIDEO)

Izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda optužio je predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da je neprijatelj evropskih integracija BiH.
Reagovanja: Predine ocjene neutemeljene - Foto: RTRS
Reagovanja: Predine ocjene neutemeljeneFoto: RTRS

U razgovoru za portal Eu-insajd pod naslovom "Evropa protiv Rusije u BiH", Dan Preda navodi i da je Dodik instrument Rusije, da su najavljeni referendumi instrumenti za blokadu evropske perspektive BiH, a nije štedio ni kritike na odnos Srbije prema Srpskoj.

U prvim reagovanjima na iznesene kvalifikacije, predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović ističe da prijetnja evropskom putu BiH nije ni Republika Srpska, ni njen predsjednik Milorad Dodik, već upravo površnost raznoraznih tumača stanja u BiH kakav je i Kristijan Dan Preda. 

Predina izjava da je Milorad Dodik instrument ruske politike ili njegova poruka kako se Evropa tobože bori protiv Rusije u BiH je totalna besmislica i izraz nemoći da se sagledaju stvarni razlozi koji BiH drže u mraku, ističe premijerka Srpske.

"Mislim da bi bilo bolje da Preda izvadi glavu iz pijeska i pokuša da razumije šta se dešava na Balkanu, umjesto što krivce za nesupjeh BiH traži u Republici Srpskoj, njenim zvaničnicima ili u uticaju Rusije", navodi premijerka.

Besmislena je i Predina ocjena odnosa premijera Srbije Aleksandra Vučića prema Srpskoj, čime on samo pokazuje svoj političko-analitički amaterizam i dijeli lekcije tamo gdje ne treba, kaže Cvijanovićeva, i dodaje, da je Evropljanima za njihove promašaje ili odsustvo adekvatne akcije uvijek bio kriv neko drugi.

"Da je EU ovaj prostor adekvatno tretirala, onda bismo govorili o dominanatnom evropskom, a ne ruskom ili turskom uticaju. Da su energiju trošili na osposobljavanje svih nivoa vlasti u BiH za provođenje evropskih reformi, umjesto što su evropski put BiH koristili i zloupotrebljavali za remodeliranje BiH, lomljenje i mrcvarenje njene dejtonske strukture i optuživanje Republike Srpske za šta god im padne na pamet, danas bismo i mi i oni imali čime da se pohvalimo", navodi Cvijanovićeva.(

To što je BiH takva kakva jeste, komplikovana i neuređena, to nije problem Milorada Dodika nego, prije svega, međunarodne zajednice čiji je BiH neuspjeli projekat, reagovala je i poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Milica Marković. Ističe da se očigledno i Dan Preda svrstao među one kojima smeta zaštitnička uloga predsjednika Srpske.

Navela je da predsjednik Srpske primoran da štiti i Republiku i narod od takvih stranih i domaćih komentatora, odnosno političkih aktera, i dodala, da je jasno da ti akteri takvim izjavama ne poštuju ni Republiku Srpsku, ni izbornu volju srpskog naroda u Republici Srpskoj i BiH.

- Šta god da oni mislili i rekli, Republika Srpska će nastaviti dobre odnose i sa Srbijom i Rusijom - istakla je Markovićeva.

Umjesto što se bavi najaljenim referendumima u Republici Srpskoj i opisuje ih kao prijetnju evropskom putu BiH, bolje bi bilo da nam Preda objasni kako će se britanski referendum i sve drugo što se dešava danas u Evropi odraziti na evropski put BiH i drugih zemalja Balkana. A bilo bi dobro i da nam kaže da li će EU konačno naći rješenje za migrantsku krizu ili će Šengen doživjeti kolaps, a ograde i zidovi postati novi način evropskog života – jasna je poruka iz Republike Srpske za izvjestioca Evropskog parlamenta Dan Predu.