latinica  ћирилица
07/02/2016 |  19:16 ⇒ 21:02 | Autor: RTRS

Zbog nefunkcionisanja lokalne samouprave trpe građani (VIDEO)

U Kneževu je sporan načelnik, u Srpcu prvi čovjek opštine nema podršku skupštinske većine, a sud u Gradišci tek bi tebalo da odluči ko je predsjednik Skupštine opštine.
Opština Kneževo - Foto: RTRS
Opština KneževoFoto: RTRS

Ovo nisu jedini primjeri u Republici Srpskoj gdje vlast ne funkcioniše na štetu građana. Razlozi nefunkcionisanja – različiti, posljedice iste – štetu trpe stanovnici ovih opština.

Prvo mjesto ipak po nefunkcionisanju lokalne zajednice zauzima Kneževo. Dvije i po godine trajalo je međusobno negiranje načelnika i skupštinske većine. Skupštinska većina početkom ove godine preuzela je vlast, nakon što je na referendumu opozvan načelnik Bore Škeljić koji se nije pojavio na primopredaji.

I u Srpcu, takođe, vakuum u nefunkcionisanju. Načelnik opštine Drago Ćirić nema podršku skupštinske većine, ali ni opozicije. Tvrdi, njegov je najveći grijeh što je smanjio deficit i zabranio neracionalno zapošljavanje.

Ko je s kim, ko je protiv koga, nije jasno ni u Gradišci. Gordijev čvor zamršen je 23. februara prošle godine imenovanjem Uroša Grahovca za novog predsjednika Skupštine, a smijenjeni Radislav Dončić ne želi da preda dužnost. Opet o tome odlučuje sud.

Vlada Srpske odlučna je u namjeri da se stavi tačka na probleme u ovim opštinama, ali i preventivno djeluje na one čiji bi rad bio potencijalno ugrožen zbog sličnih ili istih razloga. Uskoro će se u skupštinskoj proceduri naći i novi zakon o lokalnoj samoupravi.