latinica  ћирилица
07/02/2016 |  20:05 ⇒ 21:11 | Autor: RTRS

Cvijanović: Preda dijeli lekcije tamo gdje ne treba

Prijetnja evropskom putu BiH nije ni Republika Srpska, ni njen predsjednik Milorad Dodik, već upravo površnost raznoraznih tumača stanja u BiH, kakav je i Kristijan Dan Preda, navedeno je u saopštenju premijerke Republike Srpske Željke Cvijanović.
Željka Cvijanović - Foto: SRNA
Željka CvijanovićFoto: SRNA

"Mislim da bi bilo bolje da Preda izvadi glavu iz pijeska i pokuša da razumije šta se dešava na Balkanu umjesto što krivce za nesupjeh BiH traži u Republici Srpskoj, njenim zvaničnicima ili u uticaju Rusije.

Predina izjava da je Milorad Dodik instrument ruske politike ili njegova poruka kako se Evropa tobože bori protiv Rusije u BiH, je totalna besmislica i izraz nemoći da se sagledaju stvarni razlozi koji BiH drže u mraku. Јednako je besmislena i Predina ocjena odnosa premijera Srbije Aleksandra Vučića prema Republici Srpskoj, čime Dan Preda samo pokazuje svoj političko-analitički amaterizam, i dijeli lekcije tamo gdje ne treba.

Uvijek je Evropljanima za njihove promašaje ili za njihovo odsustvo adekvatne akcije bio kriv neko drugi, tako da je Predina izjava manje-više dio standardnog obrasca i vokabulara", navodi se u saopštenju.

"Da je EU ovaj prostor adekvatno tretirala, onda bismo govorili o dominanatnom evropskom, a ne ruskom ili turskom uticaju. Da su energiju trošili na osposobljavanje svih nivoa vlasti u BiH za provođenje evropskih reformi, umjesto što su evropski put BiH koristili i zloupotrebljavali za remodeliranje BiH, lomljenje i mrcvarenje njene dejtonske strukture i optuživanje Republike Srpske za šta god im padne na pamet, danas bismo i mi i oni imali čime da se pohvalimo.

Umjesto što se bavi najavljenim referendumima u Republici Srpskoj i opisuje ih kao prijetnju evropskom putu BiH, bolje bi bilo da nam Preda objasni kako će se britanski referendum o izlasku te zemlje iz EU i sve drugo što se danas dešava u Evropi odraziti na evropski put i BiH i drugih zemalja Balkana. Bilo bi dobro i da nam kaže da li će EU konačno naći rješenje za migrantsku krizu ili će šengenski sistem doživjeti potpuni kolaps, pa će zidovi i ograde postati novi način evropskog života. Voljeli bismo i da nam Preda objasni da li je evropski altruizam sahranjen izjavama pojedinih država članica da će primati samo hrišćanske, a ne i islamske izbjeglice i da li je svojom nesposobnošću da odbrani svoju spoljnu granicu EU uvezla brojne bezbjednosno opasne pojedince i grupe zbog kojih ćemo krvariti svi na evropskom kontinentu", navedeno je u saopštenju premijerke Republike Srpske Željke Cvijanović.