latinica  ћирилица
08/02/2016 |  08:03 | Autor: SRNA

Dačić: Pritisci na Rumuniju da prizna nezavisno Kosovo

Rumunija je izložena velikim pritiscima da promijeni svoj stav o Kosovu i Metohiji i prizna nelegalno proglašenu nezavisnost, ali će Bukurešt ostati pri sadašnjim pozicijama, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.
Ivica Dačić - Foto: TANЈUG
Ivica DačićFoto: TANЈUG

Dačić je naveo da mu je to potvrdio ministar spoljnih poslova Rumunije Lazar Komanesku, na marginama sastanka Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, održanom u Sofiji prošle sedmice.

"Razgovarali smo i još jednom sam izneo argumente Srbije da statusno neutralni dijalog može biti jedini put za rešavanje otvorenih pitanja s Prištinom. Dobio sam uveravanja da je zasada sve u redu i da Bukurešt ostaje pri odluci da ne priznaje /samoproglašeno/ Kosovo", rekao je Dačić za "Večernje novosti".

On kaže da, iako je najavio dolazak, u Sofiji nije bio šef diplomatije Grčke Nikos Kocijas, koja je, takođe, pod pritiskom da revidira odluku o nepriznavanju nezavisnosti i čiji su zvaničnici u nekoliko navrata najavljivali da će podržati članstvo samoproglašenog Kosova u međunarodnim organizacijama.

Dačić i Kocijas uskoro bi trebalo da razgovaraju u Atini, a o terminu posjete srpskog ministra spoljnih poslova još se dogovaraju.

Osim potvrde podrške kada je riječ o samoproglašenom Kosovu, Dačić bi sa grčkim kolegom trebalo da razgovara i o dolasku premijera Grčke Aleksisa Ciprasa u Srbiju, navodi list.