latinica  ћирилица
08/02/2016 |  08:50 ⇒ 08:53 | Autor: SRNA

Kurc: Srbija je sidro stabilnosti na Zapadnom Balkanu

Srbija je sidro stabilnosti na Zapadnom Balkanu i do sada je odigrala važnu ulogu tokom izbjegličke krize, izjavio je ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc.
Sebastijan Kurc - Foto: Wikipedia
Sebastijan KurcFoto: Wikipedia

On je za beogradski dnevnik "Danas", pred posjetu zemljama Zapadnog Balkana, rekao da je Srbija do sada odigrala pozitivnu ulogu tokom izbjegličke krize, na čemu je zahvalan, i poručio da EU mora da nastavi da pruža neophodnu podršku Srbiji da bi se efikasno hvatala u koštac sa izbjegličkom krizom.

"Јasno ću staviti do znanja da EU mora da nastavi da pomaže Srbiji da se bori sa izbjegličkom krizom", dodao je Kurc.

On je istakao da je premijer Srbije Aleksandar Vučić, od kada je stupio na dužnost, uvijek pokazivao jasnu i postojanu posvećenost članstvu u EU i reformama, čak i ako su one bolne, te naglasio da je Srbija do sada, pod Vučićevim vođstvom, već pokrenula ambiciozne reforme koje su ubrzale njen put prema EU.

"Najvažnije je održati takvu posvećenost. Teške, ali neophodne ekonomske reforme kako bi se srpska ekonomija učinila konkurentnijom počinju da pokazuju svoje efekte", dodao je Kurc.

Ističući da je Srbija veoma značajno tržište za austrijske kompanije, Kurc je rekao da je Austrija broj jedan inostrani investitor u Srbiji, da teži da održi tu poziciju, te da njen interes na srpskom tržištu ide uporedo sa snažnim osjećanjem odgovornosti u vezi sa obrazovanjem i zapošljavanjem.

Kurc, koji je sinoć posjetom BiH počeo balkansku turneju, najavio je da će tokom posjete Balkanu predočiti zajedničke akcione planove koji će predstavljati čvrst temelj na kojem će dalje biti intenzivirani odnosi sa Austrijom.