latinica  ћирилица
08/02/2016 |  09:00 ⇒ 14:04 | Autor: sputniknews.com

Savjet bezbjednosti UN pooštrava sankcije Sjevernoj Koreji

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) snažno je osudio sjevernokorejsko lansiranje rakete dugog dometa, što su susjedi te zemlje i SAD ocijenili kao pokušaj testiranja balističke rakete.
Savet bezbednosti UN pooštrava sankcije Severnoj Koreji(foto:AP, John Minchillo) -
Savet bezbednosti UN pooštrava sankcije Severnoj Koreji(foto:AP, John Minchillo)

Nakon hitnog sastanka u Njujorku odlučeno je da će kao odgovor Sjevernoj Koreji biti uvedene dodatne sankcije.

Govoreći iza zatvorenih vrata na SB UN zaključeno  je da je lansiranje rakete „ozbiljno kršenje“ rezolucije UN.

Predstavnik Јapana Motohide Јošikava rekao je da postojeće sankcije „nisu zaustavile Sjevernu Koreju od razvijanja nuklearnog oružja“ zbog čega moraju biti pooštrene. 

Ambasadorka SAD Samanta Pauel rekla je da se UN nada da će Kina, saveznik Sjeverne Koreje, „uvidjeti veliku prijetnju regionalnom i međunarodnom miru i bezbjednosti i važnost usvajanja oštrih mjera“. 

Međutim, kineski ambasador govorio je manje oštrim tonom, rekao je da svaka odluka treba da „radi na smanjenju tenzije, kao i na daljoj denukelarizaciji, održavanju mira i stabilnosti“. 

I Rusija je, takođe, pozvala na „razumnu rezoluciju“ koja neće dovesti do ekonomskog kolapsa u Sjevernoj Koreji ili povećanja tenzija. 

Iz Pjongjanga navode da su ispalili raketu da postave satelit u orbitu, ali kritičari vjeruju da je stvarna svrha bila testiranje tehnologije balističke rakete. Inače, Sjeverna Koreja je ispalila raketu nekoliko nedjelja nakon četvrtog nuklearnog testa – oba čina su kršenje sankcija.

 Kremlj: Lansiranje rakete neprihvatljivo

Kremlj je ponovo osudio Sjevernu Koreju zbog lansiranja rakete dugog dometa sa satelitom, ocijenivši da je to neprihvatljivo te da predstavlja kršenje međunarodnog prava.

 Komentarišući navode da prilikom lansiranja rakete korišćene ruske komponente, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da je to više "tehnološko pitanje".

 "Naš stav o tom lansiranju je nedvosmisleno izražen u punom jedinstvu SB UN", rekao je Peskov novinarima, prenosi Rojters.