latinica  ћирилица
08/02/2016 |  10:28 ⇒ 20:49 | Autor: RTRS

Banjaluka: Obilježene 74 godine od zločina nad učenicima OŠ "Đura Јakšić" (VIDEO)

Služenjem parastosa u Osnovnoj školi "Đura Јakšić" u banjalučkom naselju Šargovac, obilježene su 74 godine od zločina nad 52 učenika ove škole koje su ubile ustaše.
Banjaluka: Obilježene 74 godine od zločina nad učenicima OŠ "Đura Јakšić" - Foto: RTRS
Banjaluka: Obilježene 74 godine od zločina nad učenicima OŠ "Đura Јakšić"Foto: RTRS

Obilježavanju 74. godišnjice zločina prisustvovali su predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, ministri Dane Malešević i Milenko Savanović, te pripadnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH.

Čubrilović je rekao da je naša istorija prepuna ovakvih događaja, ali da je ovaj zločin, u kome su djeca pobijena bez ispaljenog metka, najtragičniji.

- Zločin u ovoj osnovnoj školi je jedan od najstrašnijih koji je počinjen u Drugom svjetskom ratu. Nažalost, od iste ruke i politike srpski narod je nekoliko puta stradao u 20. vijeku, što ne smije biti zaboravljeno - istakao je Čubrilović.

Ministar rada i boračko–invalidske zaštite Milenko Savanović naglasio je da je ideologija fašizma u najgorem obliku bila manifestovana u NDH, te da su, vođene takvom ideologijom, ustaše počinile stravične zločine.

- Srpski narod ne smije više dozvoliti da bude ubijan i proganjan - rekao je Savanović.

Ministar prosvjete i kulture Dane Malešević poručio je da ne smiju biti zaboravljeni zločini počinjeni nad Srbima.

- Djeca iz ove škole su ubijena maljevima i sjekirama. Moramo se sjećati svih naših žrtava, ne da bi se svetili, nego da zločini više nikada ne bi bili ponovljeni - rekao je Malešević.

Prisutni su istakli da je ljudski opraštati, ali da se ovaj zločin nikada ne smije zaboraviti.

Ustaše su 7. februara 1942. godine u pokolju Srba u banjalučkim naseljima Motike, Šargovac, Drakulić i u rudniku Rakovac na najmonstruozniji način pobile više od 2.300 Srba, među kojima je bilo 551 dijete. Godišnjica ovog strašnog zločina obilježena je juče svetom liturgijom u Spomen-hramu Svetog velikomučenika Georgija, a na spomen-kosturnici u Drakuliću služen je parastos za nevino ubijene Srbe.

Među ubijenima na zvjerski način, bez ispaljenog metka, bila su i 52 učenika šargovačke Osnovne škole.