latinica  ћирилица
08/02/2016 |  10:51 ⇒ 11:09 | Autor: SRNA

Galijašević: Najveća smetnja evropskom putu BiH je terorizam

Stručnjak za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević rekao je da je iznenađen ocjenom evropskog izvjestioca za BiH Kristijana Dan Prede da "predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ugrožava evropski put BiH", ukazavši da je terorizam najveći problem BiH na tom putu.
DŽevad Galijašević - Foto: RTRS
DŽevad GalijaševićFoto: RTRS

- Imao sam priliku da razgovaram sa evropskim izvjestiocem za BiH i predočim mu obimnu dokumentaciju u vezi sa problemom terorizma u BiH. Siguran sam da je shvatio da je glavni problem evropskog puta BiH ono što se dešava u sferi odnosa Sarajeva prema terorizmu, tačnije iskrivljenog definisanja vlastitog identiteta koji najbrojniji etnicitet u BiH, bošnjački narod, dovodi u nepomirljivu protivrječnost, rekao je Galijašević.

Prema njegovim riječima, tretirati "islamistički terorizam" kao nešto što je manifestacija vjere i jednog od mnogih islamskih pristupa, te birati put "totalnog islama", a tražiti za sebe i BiH mjesto u porodici evropskih naroda, izaziva velike bezbjednosne implikacije i najveće probleme.

Galijašević je rekao da je vjerovao da su informacije i dokumentacija koju je predočio Dan Predi razjasnile pitanje na koji način je izgrađena najveća teroristička mreža u Evropi i kakve je ratne zločine ta mreža počinila u maniru onoga što zapadne zemlje prepoznaju kao ritualna klanja koja izvodi "Islamska država".