latinica  ћирилица
08/02/2016 |  10:54 | Autor: SRNA

Venecuela: Trgovci skraćuju radno vrijeme

Trgovački centri u Karakasu, glavnom gradu Venecuele, saopštili su da će skratiti radno vrijeme za četiri časa dnevno, kako bi ispoštovali Vladine mjere o štednji električne energije.
Venecuela (ilustracija RTRS) -
Venecuela (ilustracija RTRS)

Ministri kažu da je nivo vode na branama 18 hidroelektrana u zemlji na kritično niskom nivou usljed suše pod uticajem vremenskog fenomena El Ninjo.

Portparol udruženja trgovaca u maloprodaji rekao je da će skraćenje radnog vremena imati posljedice po radna mjesta, prenio je Bi-Bi-Si.

Državna energetska kompanija "Korpoelek" zatražila je da se restrikcije uvedu dva puta dnevno, od 13.00 do 15.00 i od 19.00 do 21.00 časova.

Umjesto toga, trgovačko udruženje saopštilo je da ima alternativni prijedlog: da se radnje otvaraju kasnije - od 12.00 časova i da rade do 19 časova, čime bi se ostvarila četvoročasovna ušteda u potrošnji električne energije.

Organizacija je saopštila da još nije dobila odgovor.

Trgovci upozoravaju da bi zatvaranje radnji u popodnevnim satima imalo poguban uticaj na njihovo poslovanje, pošto ljudi kupuju najviše u vrijeme ručka.

Oni navode da bi restrikcije podijeljene na dva puta po dva časa bile katastrofalne za bankarski sektor, zdravstvene centre, uslužne kompanije, apoteke, supermarkete i restorane.

Vlada je zatražila od građana da počnu da štede energiju, a od januara su na snazi restrikcije u isporukama vode.