latinica  ћирилица
08/02/2016 |  11:01 ⇒ 14:55 | Autor: RTRS

Kurc sa članovima Predsjedništva BiH: Obavezan nastavak reformskog procesa (FOTO)

Savezni ministar za Evropu, integracije i spoljne poslove Austrije Sebastijan Kurc informisao je danas u Sarajevu članove Predsjedništva BiH o sastanku ministara inostranih poslova zemalja članica EU, na kom je bilo riječi o BiH, istakavši da BiH 15. februara predstoji zvanična predaja zahtjeva za članstvo u EU.
Kurc sa članovima Predsjedništva BiH (foto: predsjednistvobih.ba) -
Kurc sa članovima Predsjedništva BiH (foto: predsjednistvobih.ba)

Iz Predsjedništva BiH saopšteno je da je Kurc naglasio da Austrija podržava napredak regiona Zapadnog Balkana u EU, a naročito BiH, te da pred BiH stoji obaveza nastavka reformskog procesa. Članovi Predsjedništva BiH istakli su opredijeljenost BiH za evropski put, te za nastavak započetih reformi i ispunjenje neophodnih uslova da bi dobila status kandidata za članstvo u EU.

U saopštenju se dodaje da Predsjedništvo BiH, kao inicijator reformskih procesa, aktivno učestvuje u koordinisanju realizacije obaveza, da bi bila iskorištena istorijska prilika i da bi se nastavilo sa pozitivnim trendom promjena u BiH. U tom kontekstu, istaknut je značaj predstojeće predaje zahtjeva za članstvo BiH u EU.

Članovi Predsjedništva BiH izrazili su zahvalnost za dosadašnju podršku Austrije BiH na evropskom putu, kao i očekivanje da će ta podrška biti nastavljena, posebno u kontekstu sticanja statusa kandidata za članstvo BiH u EU.

Konstatovano je da BiH i Austriju vežu tradicionalno dobri odnosi, bez otvorenih pitanja, koji predstavljaju osnovu za razvoj sveukupne bilateralne saradnje, naročito u političkoj, kulturnoj i ekonomskoj sferi.

KURC-CRNADAK: NASTAVITI POLITIKU PODRŠKE EVROPSKOM PUTU BiH

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se danas u Sarajevu sa saveznim ministrom za Evropu, integracije i spoljne poslove Republike Austrije, Sebastijanom Kurcom.

Sa austrijskim šefom diplomatije Crnadak je razgovarao o evropskim integracijama BiH, istakavši značaj predstojeće predaje aplikacije za članstvo BiH u EU i podrške zemalja članica evropskom putu BiH. Crnadak je zatražio da Austrija nastavi sa politikom pružanja snažne podrške Bosni i Hercegovini.

Na sastanku je razgovarano o političkim odnosima i privrednoj saradnji dvije zemlje i istaknuto je da je Austrija kontinuirano najveći direktni investitor u BiH.

 

Ministri su izrazila zadovoljstvo zbog početka realizacije projekta kulturne razmjene između BiH i Austrije - manifestacije pod nazivom "Godina kulture Bosna i Hercegovina - Austrija 2016", koja će danas biti svečano otvorena u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Sagovornici su se saglasili u ocjeni da će održavanje velikog broja različitih kulturnih događaja, pod motom "Da se (bolje) upoznamo", dati snažan doprinos daljem razvoju odnosa dvije zemlje koje vežu snažne istorijske, privredne, kulturne i druge veze.

"Današnji susret dio je planiranih aktivnosti ministra spoljnih poslova BiH da se u narednom periodu sastane sa što većim brojem šefova diplomatije zemalja članica EU, čime bi se aplikaciji za članstvo BiH u EU obezbijedila afirmativna podrška partnera iz EU", navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova BiH.

ZVIZDIĆ-KURC: ZAHVALNOST ZA PODRŠKU KOЈU AUSTRIЈA PRUŽA BiH

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić informisao je ministra za Evropu, integracije i spoljne poslove Austrije Sebastijana Kurca o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i o ispunjavanju uslova za predaju kredibilne aplikacije za članstvo u Evropsku uniju.

Foto: Srna

Zvizdić je izrazio zahvalnost za dosadašnju podršku koju Austrija pruža BiH na evropskom putu i rekao da očekuje da će se podrška nastaviti i ubuduće.

Razgovarano je o izbjegličkoj krizi u Evropi i istaknuto da je problem izbjeglica postao problem cijelog svijeta koji se mora što prije riješiti, kako bi se izbjegle posljedice, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH. Zvizdić i Kurc su ocijenili da je bilateralna saradnja između dvije zemlje veoma dobra i bez otvorenih pitanja.

Sastanku su prisustvovali austrijski ambasador u BiH Martin Pamer i ambasador BiH u Austriji Tomislav Leko.