latinica  ћирилица
08/02/2016 |  12:08 | Autor: B92

Prijetnje između SAD i Izraela zbog vojne pomoći

Tri runde pregovora Izraela i SAD o novom paketu vojne pomoći jevrejskoj državi nisu urodile plodom i dvije strane sada prijete jedna drugoj.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu najavio je u nedjelju da će sporazum odložiti do predsjedničkih izbora u SAD, ako se ne ispune bezbjednosne potrebe Izraela.

Amerikanci su uzvratili da izbor novog predsjednika SAD neće donijeti bolji dogovor. Oni su upozorili da se situacija budžetom neće poboljšati.

"Čak i dok se borimo sa posebnim izazovima u budžetu, posvećenost ove administracije bezbjednosti Izraela je takva da smo spremni da potpišemo memorandum o razumijevanju koji će predstavljati najveću jednostranu obavezu vojne pomoći jednoj zemlji u istoriji SAD", izjavio je anonimni američki zvaničnik za izraelski list "Harec".

On je dodao da Izrael naravno može da čeka na novu adminstraciju da finalizuje memorandum, ako ne bude zadovoljan.

"Međutim, mi bismo upozorili da se budžet SAD po svoj prilici neće poboljšati za jednu do dve godine i Izrael sigurno neće naći predsjednika koji je posvećeniji bezbjednosti Izraela od predsjednika Obame", zaključio je anonimni zvaničnik.

On je objasnio da izazov za SAD u ovom trenutku ne predstavlja samo strana pomoć, već i troškovi za domaće potrebe.

Podsjetio je takođe da Izrael trenutno prima više od 50 procenata strane vojne pomoći koju SAD obezbjeđuju širom svijeta.

"Uprkos ograničenjima u na osnovu ekstenzivnih konsultacija s Izraelom o njegovom prijetećem okruženju i pomnim diskusijama sa vladom SAD o izraelskim bezbjednosnim potrebama, uvjereni smo da novi memorandum može da ispuni najviše izraelske bezbjednosne zahteve", rekao je on, istakavši da ni jedna druga administracija SAD nije učinila više od Obamine za bezbjednost Izraela.

Na osnovu postojećeg memoranduma, potpisanog prije deset godina, SAD su za taj period obezbjedile preko 30 milijardi dolara pomoći. Izraelska strana sada traži da se ta pomoć poveća sa tri za dodatnih četiri do pet milijardi godišnje.

Netanijahu je ponovio stav Izraela da je sporazum velikih sila o ukidanju sankcija Iranu loš i da je Izraelu obećana veća pomoć kako bi se suprostavio opasnosti koju ta zemlja predstavlja.

Izraelski zvaničnici kažu da se pregovori s Amerikancima "teški i složeni" i da će možda biti potreban sastanak Netaniahua i Obame kako bi se postigao dogovor.