latinica  ћирилица
08/02/2016 |  13:42 | Autor: RTRS

NSRS sutra o Prijedlogu zakona o suzbijanju korupcije

Deveta redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, za koju je predviđeno razmatranje Prijedloga zakona o suzbijanju korupcije, organizovanog kriminala i najtežih oblika privrednog kriminala, počeće sutra i trajaće naredna dva dana, potvrđeno je u Narodnoj skupštini.
Narodna skupština Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodna skupština Republike SrpskeFoto: RTRS

Na predloženom dnevnom redu, uz poslanička pitanja upućena predsjednici Vlade Srpske, nalaze se i Prijedlog zakona o stečaju, Prijedlog zakona o prevozu opasnih materija, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o republičkoj upravi i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata u Republici Srpskoj.

Prijedlogom zakona o suzbijanju korupcije, organizovanog kriminala i najtežih oblika privrednog kriminala predviđeno je osnivanje Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala. Ovo odjeljenje bi bilo samostalno u svom radu i funkcionisalo bi u okviru Republičkog tužilaštva Republike Srpske.

Stupanjem na snagu ovog zakona prestalo bi s radom Posebno tužilaštvo za suzbijanje organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala – Specijalno tužilaštvo osnovano pri Okružnom tužilaštvu Banja Luka.

Prema predloženom zakonu posebno odjeljenje tužilaštva čine zamjenik glavnog republičkog tužioca – specijalni tužilac i republički tužioci raspoređeni u Posebno odjeljenje tužilaštva koji za svoj rad odgovaraju glavnom republičkom tužiocu Republike Srpske.

Zakonom, čiji je predlagač Vlada Republike Srpske, definisano je da posebnim odjeljenjem tužilaštva rukovodi specijalni tužilac koji se imenuje po propisima i postupku kao i zamjenik glavnog republičkog tužioca Republike Srpske.

Posebno odjeljenje tužilaštva nadležno je na cijeloj teritoriji Republike Srpske za sprovođenje istražnih radnji i krivično gonjenje.

Prema predloženom zakonu u okviru Posebnog odjeljenja tužilaštva trebalo bi da se osnuje Јedinica za istrage i bezbjednost, koju čine načelnik Јedinice i tužilački istražioci.

Članom 12. Prijedloga zakona o suzbijanju korupcije, organizovanog kriminala i najtežih oblika privrednog kriminala predviđa da se u Okružnom sudu Banja Luka osniva Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala kojim rukovodi predsjednik tog odjeljenja.

Novi zakon bi trebalo da stupi na snagu 1. jula 2016. godine.