latinica  ћирилица
08/02/2016 |  13:49 ⇒ 19:38 | Autor: RTRS

Objavljena preliminarna rang-lista stipendista Ministarstva prosvjete i kulture RS

Ministarstvo prosvjete i kulture objavilo je danas preliminarnu rang-listu stipendista studija u Republici Srpskoj, prema kojoj će biti dodijeljeno 969 stipendija studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u Republici Srpskoj.
Studenti - Foto: RTRS
StudentiFoto: RTRS

Komisija za dodjelu stipendija predložila je da se uspješnim studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija dodijeli 705 stipendija i to studentima prvog ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama koje se finansiraju iz bidžeta 598 stipendija, studentima drugog ciklusa studija 53 stipendije i studentima trećeg ciklusa studija 8 stipendija. Studentima prvog ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama, koje se ne finansiraju iz budžeta, dodijeljeno je 46 stipendija.

Komisija za dodjelu stipendija predložila je da se ostalim studentima prvog ciklusa studija dodijeli 236 stipendija, studentima sa prebivalištem u izrazito nerazvijenim opštinama Republike Srpske prvog ciklusa studija 18 stipendija i studentima sa invaliditetom prvog, drugog i trećeg ciklusa studija, koji ostvaruju pravo na dodatak za pomoć i njegu drugog lica 10 stipendija.

Budžetom Republike Srpske planirano je 1.970.000 maraka za stipendiranje studenata studija u Republici Srpskoj. Mjesečni iznos stipendije iznosi 200 maraka i isplaćuje se u deset jednakih rata.

Studenti koji su konkurisali za stipendiju Ministarstva prosvjete i kulture i ispunjavaju uslove konkursa, a dodijeljena im je stipendija Fondacije „Dr Milan Јelić“, izuzeti su iz razmatranja Ministarstva, jer je iznos stipendije Fondacijeveći.

Studenti koji su konkurisali za stipendiju Ministarstva prosvjete i kulture i ispunjavaju uslove konkursa, a dodijeljena im je stipendija od drugog javnog izvora stipendiranja, imaju mogućnost da se opredijele za jednu stipendiju i to u roku od osam dana od dana objavljivanjapreliminarne rang-liste. Ukoliko se student odluči za stipendiju Ministarstva prosvjete i kulture, potrebno je da dostavi uvjerenje/rješenje/potvrdu od drugog davaoca (opštine) da se odriče stipendije iz drugog javnog izvora stipendiranja. Ukoliko Ministarstvo naknadno ustanovi da se student nije odrekao stipendije iz drugog javnog izvora stipendiranja, stipendija će mu biti obustavljena.

Na javni konkurs za dodjelu stipendija studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u Republici Srpskoj za 2016. godinu prijavila su se 1.734 studenta. Uslove konkursa nije ispunilo 325 studenata, dok je njih 440 ispunilo uslove konkursa, ali su prilikom rangiranja ostali ispod crte.

Radu Komisije za dodjelu stipendija prisustvovao je i predstavnik Unije studenata Republike Srpske.

Preliminarna rang-lista stipendista  dostupna je na portalu Vlade Republike Srpske (www.vladars.net) – na stranici Ministarstva prosvjete i kulture.