latinica  ћирилица
08/02/2016 |  14:45 ⇒ 20:41 | Autor: RTRS

Dodik: Zakon o policiji vraćen na razmatranje u NSRS (VIDEO)

Na konferenciji za novinare u Palati Republike, predsjednik Srpske Milorad Dodik je potvrdio da je vratio Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima na ponovno razmatranje u Narodnu skupštinu.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Predsjednik Srpske je izjavio da je zakon o policiji i unutrašnjim poslovima vratio NSRS na ponovno razmatranje zbog zahtjeva Bošnjaka da se u sve, pa i u ovaj zakon stavi odredba koja se odnosi na popis iz 1991. godine. Dodik je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da to ne može biti tako riješeno, jer nije dejtonski, zbog čega traži da se to izmijeni.On je istakao da ni u ovaj zakon, niti bilo koji drugi ne mogu ući političke floskule i težnje bošnjačke strane.

"U proceduri kada predsjednik vrati tekst zakona Narodnoj skupštini na ponovno razmatranje, predviđeno je da taj tekst ide na ponovno glasanje. Ako bude usvojen u tekstu koji je osporio predsjednik Republike onda se on automatski objavljuje", rekao je Dodik, ističući da je o svom zahtjevu obavijestio sve političke subjekte u Srpskoj i da postoji konsenzus.

On je najavio da će formirati savjetodavnu grupu koja bi ga savjetovala kako da se ta kvalifikacija - popis iz 1991. godine izbaci iz Ustava, ali i da će zatražiti od Vlade da se i iz drugih zakona izbaci ta odredba.

"Prema Dejtonskom sporazumu Republika Srpska nema potrebu, niti je obavezana da ima Vijeće naroda kao što je to nametnuto odlukama visokog predstavnika i mi ćemo razgovarati u narednim mjesecima o tome na koji način uraditi novi tekst Ustava", rekao je Dodik.

Ocijenio je da je za to potreban konsenzus svih u Republici Srpskoj koji je u budućnosti moguće imati, jer je važno da Srpska iščisti svoje zakonodavstvo od političkih ultimatuma bošnjačke strane. Podsjetio je da bošnjačka strana od prije nekoliko godina opstruiše izmjene Ustava Republike Srpske i donesene amandmane, koji su bili i rezultat zahtjeva Savjeta Evrope.

Dodik je rekao da je veoma jasno da je međunarodna zajednica i visoki predstavnici u BiH od prvog dana imali koncept razbijanja entiteta i centralizaciju BiH, a da to i danas rade.

"Oni ne poštuju Dejtonski mirovni sporazum, samo imaju političku silu i moć, pa kada to kažete to ništa i ne znači", rekao je Dodik.

U tom kontekstu, Dodik je naglasio da devet ovlaštenja BiH, koja su predviđena Dejtonskim sporazumom, nije sporno, ali da sve ostalo jeste.

Govoreći o referendumu o radu Suda i Tužilaštva BiH, Dodik je rekao da se u referendum neće ići bez konsenzusa, odnosno da će ta odluka morati ponovo na usaglašavanje u Narodnu skupštinu Srpske.

"Sve ovo vrijeme smo u potrazi za konsenzusom na nivou Republike Srpske. Raduje me što čujem da opozicija sada insistira na objavljivanju odluke. Moraću da izvršim dodatno anketiranje i vidim da li je to iskrena podrška odluci o održavanju referenduma", naglasio je Dodik.

On je dodao da će opozicija morati u NSRS da podrži odluku o referenduma da bi on nakon toga moga da bude održan, te ponovio da bez konsenzusa nije moguće održati referendum. Napomenuo je da niko neće nasjesti na trikove opozicije u smislu da se objavi odluka o referendumu, pa da onda naprave određeni problem, kao što je mogućnost da lokalne zajednice u kojima je SDS na vlasti ne formiraju biračke odbore.

"Naša politička taktika jeste bila zasnovana na potrebi da iniciramo taj referendum i on ne smije nikada da bude skinut s dnevnog reda Republike Srpske, a ukoliko nema konsenzusa mi ćemo čekati vrijeme konsenzusa", poručio je predsjednik Srpske.

Prema njegovim riječima, jasno je vidljivo da Sud i Tužilaštvo BiH nemaju ustavnu osnovu za formiranje, da to mora da bude osporeno i konačno prihvaćeno u BiH.

"Što se tiče priče o Ustavnom sudu BiH, i tu je ponovo vidljivo da političke igre preovladavaju realnost, koja kaže da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri naroda i samo dogovorom strana u BiH mogu da se promijene određene stvari", naveo je Dodik.

On je podsjetio da je doskora tu dominantnu ulogu u mijenjanju stvari imao visoki predstavnik, koji je nezakonito nanosio nepravdu stranama u BiH, namećući određena rješenja.

Predsjednik Srpske je naglasio da je ta praksa na neki način prekinuta, ali da postojanje samog visokog predstavnika govori da to nije izgubljeno kao mogućnost, zbog čega to pitanje mora biti postavljeno i raščišćeno.