latinica  ћирилица
08/02/2016 |  15:29 ⇒ 20:35 | Autor: RTRS

Novine u Zakonu o stečaju (VIDEO)

Blagovremeno pokretanje stečajnog postupka,uvođenje postupka restruktuiranja preduzeća, kažnjavanje direktora koji na vrijeme ne pokrenu stečaj, ograničavanje postupka na godinu dana...
Zakon o stečaju - Foto: RTRS
Zakon o stečajuFoto: RTRS

Ovo su samo neke novine koje donosi novi prijedlog zakona o stečaju. Može li biti spas za posrnula preduzeća da izađu iz krize? Na ovo pitanje teško je dati pravi odgovor, ali mnogi su uvjereni da će biti dobra šansa za finansijski oporavak privrednog subjekta.

Svi su takođe saglasni,da je ovaj zakon trebalo donijeti mnogo ranije. 

Dobro, ali zakašnjelo rješenje. Ovako, u najkraćem, mnogi ocjenjuju prijedlog novog zakona o stečaju. Dokaz ovim tvrdnjama je bezbroj uništenih preduzeća, ali i više od 500 likvidacionih postupaka koji se vode u Republici Srpskoj. Ipak, najvažnije, što donosi novi zakon jeste tzv. restruktuiranje preduzeća prije stečaja.

Ono što su predlagali poslodavci, a što za sada nije u prijedlogu novog zakona je mogućnost da Poreska uprava reaguje na vrijeme, kada konstatuje da preduzeće gomila dugove i ide u minus.

Novina je da jedan stečajni upravnik ne može da vodi više od dva preduzeća u stečaju. Do sada toga nije bilo, pa od toga nije imao koristi niko, osim stečajnih upravnika, koji su za svaku firmu u stečaju dobijali naknade.

Trenutno se pred privrednim sudovima u Republici Srpskoj vode 344 stečajna postupka.

Da li će novi zakon pomoći i ovim privrednim subjektima da izađu na zelenu granu ili će to biti šansa za neke nove stečajne postupke?