latinica  ћирилица
08/02/2016 |  15:37 ⇒ 19:16 | Autor: RTRS

U Novom Gradu formiran Privredni savjet (VIDEO)

U Novom Gradu formiran je Privredni savjet. U njegovom sastavu nalaze se predstavnici privrednih preduzeća i poljoprivrednih zadruga. Zadatak Savjeta je da sagleda stanje i predlaže mjere za poboljšanje stanja u privredi i poljoprivredi.
Novi Grad - privredni savjet - Foto: RTRS
Novi Grad - privredni savjetFoto: RTRS

Fabrika za proizvodnju paleta "Depal" zapošljava 27 radnika i cjelokupnu proizvodnju plasira na zapadnoevropsko tržište. Takve planove imaju i u ovoj godini. Njihova iskustva dobro će doći i drugima koji namjeravaju da izvoze.

"Da proširimo postojeće i uvedemo nove proizvode. Plasiramo ih na inostrano tržište Austrije, Italije i Holandije. Sa izvozom nemamo problema", izjavio je Dino Delić, direktor"Depala".

Konfekcija "Sana-Elvis" iz Svodne zapošljava 107 radnika. Sedamdeset odsto proizvoda izvoze. Iako je konkurencija jaka, ipak opstaju.

"Vrlo je teško, ali uz veliko zalaganje i održavanje kvaliteta i kvantiteta"Sana-Elvis" to uspjeva", kaže Mira Lazić direktorka "Sana-Elvis".

Proizvodno -prerađivačka industrija sa svega 23 odsto učestvuje u strukturi u privredi Novog Grada. To je nedovoljno, jer podaci potvrđuju da je u protekloj godini zabilježeno povećanje uvoza, a smanjen je izvoz. Na Privrednom savjetu je da predlaže mjere poboljšanja privrednog ambijenta.

"Prioriteti će biti razmjena znanja, traženje tržišta, da zajedno nastupimo na tržištu. Mlade ljude da zadržimo i da ih zapošljavamo", rekao je Saša Stjepanović predsjednik Privrednog savjeta.

Uz razvoj privrede neophodno je ulagati i u poljoprivrednu proizvodnju, jer je i tu šansa za nova zapošljavanja.

"Da se pokrene neki prerađivački kapacitet iz mesne industrije, kako bi se kapaciteti koji postoje na području naše opštine stavili u funkciju", kaže Snježana Rajilić, načelnica opštine Novi Grad.

O prijedlogu mjera Privrednog savjeta raspravljaće i odbornici Skupštine opštine Novi Grad na posebnoj sjednici već krajem ove sedmice.