latinica  ћирилица
08/02/2016 |  15:56 ⇒ 17:28 | Autor: RTRS

Bratunac- Peticija podrške porodici Božić (VIDEO)

Nekoliko udruženja raseljanih Srba i Boračka organizacija pokrenuli su peticiju podrške bračnom paru Božić kojima je sud oduzeo kuću u bratunačkom naselju Podčauš.
Bratunac - peticija za Božiće - Foto: RTRS
Bratunac - peticija za BožićeFoto: RTRS

Peticija s potpisima građana biće upućena sudskim instancama i drugim institucijama s ciljem revizije postupka i pronalaženja rješenja za Božiće. 

Sedam stotina građana opštine Bratunac već je potpisalo peticiju podrške Markici i Dušanki Božić. Imovina im je, kažu, nepravedno oduzeta. Traže da odgovorni za brojne propuste prilikom kupovine ove nekretnine odgovaraju.

Iz Udruženja raseljenih Srba sarajevske regije kažu da će peticiju uputiti svim relevantnim institucijama. Istovremeno, na svaku novu zakazanu deložaciju okupiće ih se još više.

„Kroz evidenciju regularnog državnog organa potvrđeno vlasništvo, uknjižili se u opštinskom katastru kao vlasnici kupljene nekretnine, a danas nakon 10 godina od zaključenja ugovora neko dolazi da dokaže da nisu bili u pravu. Pa nisu oni knjižili nego su bili kupci“, kaže Vido Banduka, predsjedniik Udruženja.

Dušanka i Markica izbjegli su iz Sajareva, u Bratuncu su prije 12. godina kupili kuću od Omera Mujčića. Međutim, sud im je oduzeo imovinu, jer je prvobitni vlasnih istu kuću već ranije prodao. Više, kažu, nemaju snage za dokazivanjem vlasništva.

„Da se više jednom razriješi šta je čije, da li je moje i da se nešto ostvari jer sam ja sve dala, da neko to nadoknadi, da ne ostanem i ja bez ičega... Omer prodao, uzeo pare, sud oduzima, daje toj ženi“, kaže Dušanka Božić.

Prvog februara Božićima je bila zakazana deložacija, ali su građani Bratunca spriječili sudske izvršitelje da isele ovaj bračni par. Od tada Markica i Dušanka u strahu su da bi im sudski izvršitelji svakog časa mogli ponovo pokucati na vrata.