latinica  ћирилица
08/02/2016 |  16:07 | Autor: SRNA

Merkel: Potrebno preći na realizaciju projekata

Donatori treba da prestanu da pričaju i pređu na realizaciju projekata i gradnju objekata novcem koji je obećan na donatorskoj konferenciji za sirijske izbjeglice prošle sedmice, izjavila je njemčaka kancelarka Angela Merkel.
Merkel - Davutoglu - Foto: AP
Merkel - DavutogluFoto: AP

"Potreban nam je vidljiv prvi projekat. Za dijete iz Sirije nema koristi od toga što kažemo da smo obećali tri milijarde evra, ako turski razred i dalje dijeli prostorije sa sirijskim izbjeglicama. Oni žele da vide školu i to što prije", rekla je Merkelova tokom posjete Ankari.

Ona je dodala da treba osigurati da ne bude previše birokratskih prepreka. "Umjesto toga, izbjeglice treba da vide korist brzo i bez birokratije", rekla je Merkelova.

Ona je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa turskim premijerom Ahmetom Davutogluom pozvala Ankaru da što prije poboljša situaciju za izbjeglice u Turskoj.

Merkelova je dodala da što prije treba iskoristiti tri milijarde evra koje je u tu svrhu obećala EU.

Ona je izjavila da je "užasnuta" i "šokirana" patnjom stanovnika sirijskog grada Alepa, koji je, kako je dodala, izložen prvenstveno ruskim vazdušnim udarima kao dio podrške sirijskim državnim snagama u borbi protiv pobunjenika.

Merkelova je rekla da su desetine hiljada civila zbog bombardovanja izbjegle iz grada i da ta akcija možda predstavlja kršenje rezolucije Savjeta bezbjednosti UN, koju je Moskva potpisala u decembru.