latinica  ћирилица
08/02/2016 |  16:42 ⇒ 17:32 | Autor: RTRS

Oporavlja se PD Semberija (VIDEO)

Plan reorganizacije jedinog preostalog državnog poljoprivrednog dobra "Semberija", uz podršku Vlade Srpske ide u dobrom smjeru.
Poljoprivredno dobro Semberija - Foto: RTRS
Poljoprivredno dobro SemberijaFoto: RTRS

Farma Obrijež prodata je za 765 hiljada maraka, pa je izmiren dio duga od milion 450.000 prema Bobar banci u likvidaciji. Ostatak će biti isplaćen kada se proda i magacin "Sjeme".

Ostala kreditna dugovanja reprogramirana su u narednih pet godina, čime su stvoreni uslovi za izmirenje obaveza za poreze i doprinose i isplatu plata radnicima. Preduzeće, kojem je prijetio stečaj, tvrde nadležni, se oporavlja. 

Novo rukovodstvo Poljoprivrednog dobra uspjelo je da reprogramira obaveze za poreze i doprinose od oko milion 200.000 maraka i tako riješi privremenu blokadu računa. Nakon petogodišnje pauze radnici će prvi put dobiti bruto platu, pa imaju, kažu, razloga za optimizam. Firma im tri godine nije uplaćivala doprinose, a duguje im i osam plata.

"Danas- sutra treba da bude jedna plata, to je majska i do kraja februra junska plata. Mi radimo i nadamo se boljem", kaže Miodrag Savatić, predsjednik Sindikata PD Semberije.

Nagomilani dug od 13.800.000 maraka rješava se prema prioritetima- prvo su reprogramirani dugovi prema bankama, Poreskoj upravi, za 4 mjeseca isplaćene 3 plate radnicima, a kada se steknu uslovi biće izmirena i ostala dugovanja. Prva faza reorganizacije okončana je i preraspodjelom radnih mjesta i smanjenjem radnika - 10 je penzionisano, a pet sporazumno prekinulo radni odnos, pa su u 2016. godinu ušli sa manjim finanijskim opterećenjem, ali većim proizvodnim planom.

"Povećanje stočarske proizvodnje to smo uspjeli, što se tiče ratarske, ugovorili smo sjemensku proizvodnju na većoj površini i naravno planiramo veću proizvodnju povrtarskoj proizvodnji, tako da su to tri stuba od kojih najviše očekujemo", izjavio je Stevan Trifković, direktor PD Semberija.

Proizvodnja mlijeka već je povećana za hiljadu litara. Prošle godine nabavili su 94 junice, pa sada u savremenoj farmi imaju 300 krava, od čega je 240 muznih. Planiraju nabavku još 50 grla.

"Priplodne junice već su se istelile,ostalo par. Trenutna proizvodnja je 4.000 litara dnevna - 3.800 Kozarskoj Dubici Mlijekoproduktu, ostalo ide za ishranu teladi, rekao je Miodrag Gajić, rukovodilac Stočarske proizvdonje.

 Vlada Srpske je finansijski podržala preduzeće kroz pretvaranje poreskog duga u akcije u vlasništvu Srpske, investicije u modernizaciju opreme i objekata uz istovremenu promjenu strukture ratarsko-povrtarske proizvodnje, u cilju povećanja profitabilnosti.

Dugoročni plan ulaganja u naredne četiri godine je povećanje broja muznih grla na 1.050 krava, koliki je kapacitet nove farme. PD Semberija, koje trenutno zapošljava 163 radnika, koristi i novčane podsticaje za proizvodnju pšenice, povrća, mesa i mlijeka, potvrđeno nam je iz resornog ministarstva.