latinica  ћирилица
08/02/2016 |  16:44 | Autor: SRNA

Dodik: Kandidatura za članstvo - maksimum za BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će pozicija kandidata BiH za članstvo u EU biti maksimum koji će ostvariti na evropskom putu jer nema kapacitet za nešto više.
EU i BiH - Foto: ilustracija
EU i BiHFoto: ilustracija

Dodik je naglasio da Srpska nema ništa protiv podnošenja aplikacije za članstvo u EU, ali da iskustva zemalja iz prethodnog perioda govore da su morali imati konsenzus evropskih zemalja prije samog podnošenja aplikacije.

"Nisam siguran da u Evropi trenutno postoji saglasnost da se takva aplikacija podnese", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci, ističući da pred BiH stoje i reformska agenda koja je postavljena kao uslov, kao i samo nastojanje EU da modelira ustavni poredak BiH, a što nije moguće.

Kada je riječ o evropskom putu BiH, Dodik je podsjetio da su iz ranijeg perioda na nivou BiH ostala neriješena pitanja Sejdić i Finci i mehanizam koordinacije, ali da je Srpska ispunila obaveze i po jednom i po drugom pitanju i nije stajala na putu BiH ka EU.

"Srpska rješava i pitanja iz Reformske agende poput Zakona o radu koji smo usvojili, a vidite šta se dešava u Federaciji BiH jer ono što su radili ne mogu da provedu u život", rekao je Dodik, dodavši da mnoge stvari, poput monetarne politike, nisu navedene u Reformskoj agendi.

On je naglasio da sa najnižom stopom PDV-a i ovakvom monetarnom politikom, odnosno zbog vezanosti konvertibilne marke za evro i pada evra u odnosu na dolar, BiH ne može ozbiljno da riješi pitanje ekonomskog oporavka.

Na pitanje novinara dokle je stigla izgradnja zgrade zajedničkih institucija u Istočnom Sarajevu, Dodik je rekao da je taj objekat u fazi namještanja. Prema njegovim procjenama, otvaranje objekta moglo bi da bude krajem marta ili u aprilu.