latinica  ћирилица
08/02/2016 |  16:50 ⇒ 16:55 | Autor: TANЈUG

Maskirani biciklisti u Berlinu zapalili 50 skupocjenih automobila

Grupa od oko 50 maskiranih ljevičarskih ekstremista je tokom vikenda u Berlinu oštetila skoro 50 skupocenih automobila, tipa "BMW", "mercedes" i "porše".
Berlin - zapaljeni automobil (Foto: berliner-kurier.de) -
Berlin - zapaljeni automobil (Foto: berliner-kurier.de)

Oni su razočarani i bijesni zbog činjenice što su nekada prilično jeftini dijelovi glavnog njemačkog grada prilično poskupjeli u posljednjih nekoliko godina, prenijela je regionalna TV N1.

Napadi koji su se dogodili u noći sa subote na nedjelju prouzrokovali su materijalnu štetu veću od milion dolara, a iza sebe su ostavili 48 smrskanih "mercedesa", "BMW-a" i "poršea". Nekim automobilima razbijena su stakla, dok su neki u potpunosti uništeni u požaru.

"Nećemo dopustiti ovoj ljevičarskoj bandi da preuzme naše ulice", rekao je Frank Henkel, prvi čovjek berlinske policije i dodao da "užasne slike dokazuju da ovi lijevo orjentisani anarhisti nemaju poštovanja prema privatnoj imovini".

Nasilje uzrokovano poskupljenjem života u nekad jeftinim dijelovima grada posljednjih godina se povećava, a upravo su automobili česta meta.

Godišnje se zapali oko 250, a 2011. godine zapaljeno ih je preko 400, što je ujedno i rekord. Ipak, nije zapamćeno ovako orgaizovano i pripremljeno huliganstvo kao ovog vikenda.

Odgovornost za napad preuzela je jedna ekstremno lijeva organizacija koja se nada da će napadi na luksuzne automobile otjerati potencijalne bogate investitore.

U naselju u kojem se napad dogodio živi puno skvotera koji su posebno pogođeni dolaskom bogataša, a mnogi od njih pristupaju ekstremnim ljevičarskim grupama jer smatraju da na taj način mogu da zaštite svoj način života.