latinica  ћирилица
08/02/2016 |  16:50 | Autor: SRNA

Stečaj- rješenje problema radnika Livnice čelika

Pokretanje stečaja u Livnici čelika Tuzla, odnosno Bosna valves, jedini je put ka rješavanju problema radnika ove kompanije, rekao je kantonalni ministar industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović.
Radnici Livnice čelika Tuzla  nastavili štrajk glađu - Foto: nezavisne novine
Radnici Livnice čelika Tuzla nastavili štrajk glađuFoto: nezavisne novine

Mićanović je izjavio da bi po pokretanju stečaja radnici bili prijavljeni na evidenciju za zapošljavanje i imali pravo na ostvarivanje naknade za period nezaposlenosti. Navodeći da je predstečajno ročište zakazano za petak, 12. februar, Mićanović je rekao da je Vlada Tuzlanskog kantona obezbijedila sredstva za uplatu neophodnog doprinosa za nezaposlenost, kako bi radnici ostvarili to pravo.

Premijer kantona Bego Gutić istakao je da je riječ o veoma složenom pravnom problemu koji je rezultat aktivnosti vlasnika Livnice čelika u vrijeme dok je Livnica bila privatizovana. Prema njegovim riječima, jedna od prethodnih kantonalnih vlada je, onda kada je uočila da privatnik ne ispunjava svoje obaveze, poništila privatizaciju, ali nije mogla razmrsiti "pravno klupko" i poništiti aktivnosti koje su već bile učinjene.

- Јedna od takvih aktivnosti je i formirana firma Bosna valves u koju su, uz prećutni saglasnost privatnika i sindikata Livnice čelika 2005. godine prebačeni svi radnici Livnice - rekao je Gutić.

Gutić i Mićanović su posjetili radnike Livnice koji štrajkuju glađu i upoznali ih sa onim što je Vlada do sada učinila za rješavanje njihovog radno-pravnog statusa, kao i aktivnostima koje treba da uslijede u narednom periodu. Pozvali su radnike da prekinu štrajk glađu koji su počeli 25. januara, tražeći da im se isplati jedna plata i riješi radno-pravni status.