latinica  ћирилица
08/02/2016 |  17:34 ⇒ 09/02/2016 | 07:35 | Autor: RTRS

Dodik: Srpska nije kočničar; Bez konsezusa u EU aplikacija BiH nema šansu (VIDEO)

Predsjednik Srpske Milorad Dodik sumnja da u Evropskoj uniji postoji saglasnost za prihvatanje kredibilne aplikacije Bosne i Hercegovine. Dodik je istakao da vjeruje da će BiH doći u poziciju kandidata za EU, ali da je to maksimum.
Palata predsjednika Republike Srpske - Foto: RTRS
Palata predsjednika Republike SrpskeFoto: RTRS

Iz ranijih razgovora sa Evropskom komisijom jasno je, kaže predsjednik Srpske, da uvijek postoje uslovi za podnošenje kredibilne aplikacije. Podsjeća i da je Srpska svoje obaveze odavno završila i da nikada nije stajala na putu ka Evropskoj uniji. 

Republika Srpska nema ništa protiv toga da BiH podnese kredibilnu aplikaciju Evropskoj uniji. Ali, kaže predsjednik Srpske, željeli bismo da što je prije moguće vidimo pozitivan odgovor na tu aplikaciju.

“Iz iskustva koje imamo, znamo da mora postojati konsenzus Evropske unije za aplikaciju neke zemlje. Ako toga nema, aplikacija leti u ladicu i tamo ostaje godinama. Nisam siguran da u EU postoji takva saglasnost da se takva aplikacija podnese”, smatra Dodik.

Republika Srpska nije kočničar evrointegracija. Rješenje je ponudila za sprovođenje presude Sejdić-Finci i mehanizam koordinacije, a rješava i pitanja koja su definisana reformskom agendom, poput usvajanja Zakona o radu. Kada je riječ o bh. agendi, predsjednik Dodik ne negira da ima stavki koje bi mogle da budu korisne, ali i upozorava da ima brojne nedostatke – posebno u oblasti monetarne politike. Podsjeća da EU štampa 60 milijardi evra bez pokrića i tako ugrožava ekonomiju BiH, jer je njena moneta vezana za evro.

“Ne zalažem se za to da BiH uđe u štampanje evra bez pokrića, ali bi mogla zbog dobre namjere koju stalno šalje, jer oni su nas natjerali da marka bude vezana za evro, da nam nađu neki sanacioni program za monetu. Toga nema, a nema ni pameti u BiH da se to pitanje stavi na dnevni red. Čim stranci nešto ne žele, poslušnici iz različitih konstitutivnih naroda, odmah pristane da ćuti”, kaže Dodik.

Evropskim pitanje, smatra Dodik, sada se proglašava i pitanje Vijeća naroda Republike Srpske. Ono u odnosu na federalno, nije definisano Ustavom BiH, ni Dejtonom. Ističe, nametnuto je odlukama međunarodne zajednice.

“Mi ćemo se baviti normativima, a ne pričama o tome šta se mora. Ovih dana izučavam neki materijal koji do sada nije bio dostupan javnosti. Јasno je da su od prvog dana međunarodna zajednica i visoki predstavnici, imali koncept razbijanja entiteta i centralizaciju BiH. To i danas rade”, kaže predsjednik Srpske.

Dodik je još jednom ponovio da MMF treba zaobilaziti u širokom luku, ali i podsjetio da zbog činjenice da ovom državom upravljaju stranci, čim Srpska izađe na neko slobodno finansijsko tržište, taj proces bude zaustavljen. Banka Srpske, tvrdi, neće biti likvidarana, a depoziti neće biti izgubljeni. Najavio je i da će objekat zajedničkih institucija u Istočnom Sarajevu biti otvoren uskoro.