latinica  ћирилица
08/02/2016 |  18:35 ⇒ 09/02/2016 | 07:35 | Autor: RTRS

Dodik vratio u NSRS Zakon o policiji (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik vratio je Narodnoj skupštini Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima na ponovno razmatranje.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Sporan je zahtjev Bošnjaka da se u sve, pa i u ovaj zakon stavi odredba koja se odnosi na popis iz 1991. godine što, kaže Dodik, nije dejtonski. Govoreći o referendumu o radu Suda i Tužilaštva BiH naglasio je da ovo pitanje ne smije biti skinuto sa dnevnog reda u Republici Srpskoj i da će insistirati na konsenzusu.

I tzv. Savez za promjene pozvao je predsjednika Srpske da ne potpiše ukaz o proglašenju zakona o policiji i unutrašnjim poslovima.

Parlamentarna procedura predviđa da taj tekst ide na ponovno glasanje. Ako bude usvojen u tekstu koji je osporio predsjednik Republike - onda se on automatski objavljuje.

Govoreći o ovome predsjednik Srpske je rekao da je o svom zahtjevu obavijestio sve političke subjekte u Srpskoj i da postoji konsenzus. Takođe je istakao, da je je korišćenje odredbe o popisu iz 1991. godine nedejtonski, ali i da prema Dejtonu, Srpska nije obavezna da ima Vijeće naroda kao što je to nametnuto odlukama visokog predstavnika.

Najavljuje da će u narednim mjesecima biti razgovora o pravljenju novog teksta Ustava i da će za to biti obezbijeđen konsenzus svih u Srpskoj, jer je važno da Srpska iščisti svoje zakonodavstvo od bošnjačkih političkih ultimatuma.

Institucija Predsjednika Republike Srpske je zadnja instanca na kojoj se Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima može zaustaviti i spriječiti da Srbi postanu manjina u policijskim strukturama Srpske, stav je tzv. Savez za promjene.

Lider NDP-a Dragan Čavić smatra da je usaglašavanjem amandmana koalicije 'Domovina' uvedena praksa koja ni u jednom zakonu od 2000. godine do danas nije postojala.
"Nacionalna politika Srba je uvijek bila do sada, bar ja to znam, u insistiranju da se nacionalni sastav vezuje za posljednji održani popis", rekao je danas predsjednik NDP-a Dragan Čavić.

Za predsjednika Srpske Milorada Dodika nikada i nije bilo dileme - kaže srpski nacionalni interes mora biti zaštićen. Јutros je sporni zakon vratio u parlament. Ističe da ni u ovaj zakon, ni bilo koji drugi ne mogu ući političke floskule i težnje bošnjačke strane.

“Očigledno je da je muslimansko-bošnjački cilj da u sve zakone uvale priču o popisu iz 1991. godine i da je to nešto što u kontinuitetu se prijeti i da su u ime nas neki ljudi koji su svježi nasjeli toj jednoj propagandi koja traje godinama“, izjavio je Dodik.

Najavio je da će formirati savjetodavnu grupu čiji zadatak će biti da ga savjetuje kako da kvalifikaciju - popis iz 1991. godine izbaci iz Ustava. Kaže da će i od Vlade RS tražiti da se ova odredba izbaci iz svih zakona.

"Mora da ode na sjednicu Narodne skupštine i ako ga NSRS ne usvoji u istom tekstu koji sam ja vratio, onda se od Zakona odustaje i ide novi prijedlog", kaže predsjednik Srpske.

DODIK: BEZ KONSENZUSA NIЈE MOGUĆ REFERENDUM

Na ponovno usaglašavanje, kaže Dodik, moraće i odluka o sprovođenju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH. Dodik je rekao da će opozicija morati u Parlamentu Srpske da podrži odluku o referendumu da bi on nakon toga mogao da bude održan. Bez konsenzusa – nema referenduma.

"Sve ovo vrijeme smo u potrazi za konsenzusom na nivou Republike Srpske. Raduje me što čujem da opozicija sada insistira na objavljivanju odluke. Moraću da izvršim dodatno anketiranje i vidim da li je to iskrena podrška odluci o održavanju referenduma", rekao je Dodik.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srspke Vukota Govedarica kaže: “Savez za promjene je donio odluku da neće podržati bilo kakav referendum dok se ne sprovede referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH“.

Dodik odgovara da niko neće nasjesti na trikove opozicije u smislu da se objavi odluka o referendumu, pa da onda naprave određeni problem, kao što je mogućnost da lokalne zajednice u kojima je SDS na vlasti ne formiraju biračke odbore. Poručuje da referendum ne smije nikada da bude skinut s dnevnog reda u Srpskoj.