latinica  ћирилица
08/02/2016 |  21:12 ⇒ 21:23 | Autor: Blic

Ljetovanje skuplje za 10 odsto

Hotelski i apartmanski smeštaj u Grčkoj i Crnoj Gori ove godine će biti skuplji nego prethodne, i to u prosjeku za 50 evra, piše Blic.
More - Foto: RTRS
MoreFoto: RTRS

Apartmanski smještaj u Grčkoj ovog ljeta biće dnevno pet evra skuplji nego prethodnog, a prema riječima Aleksandra Seničića, direktora Јute, hotelski smještaj biće skuplji za čak deset odsto.

- Hotelski smještaj u Grčkoj biće za oko 10 odsto skuplji u odnosu na prošlu godinu, dok će Turska biti nešto jeftinija - kaže Seničić.

Omiljene destinacije građana Srbije i ove godine će biti Grčka, Crna Gora i Italija, s tim što će većina turista izbjegavati Tunis, Egipat i Tursku.

Turističke agencije veće cijene smještaja nisu iznenadile, jer je smanjen izbor destinacija na kojima građani Srbije mogu da ljetuju.

- Turska je nestabilna. Ljudi ne znaju šta da očekuju, plaše se unutrašnjih sukoba i političkih previranja, pa će najvjerovatnije mnogi da je zaobiđu. Tunis i Egipat su već neko vrijeme problematični zbog terorističkih napada koji su se desili i na ljetovalištima.

Na raspolaganju su ostale Grčka, Hrvatska i Crna Gora, s tim što je Hrvatska preskupa za džep prosječnog građanina Srbije. Kako je velika tražnja, a znatno manja ponuda, i cijene su veće - kažu za Blic u jednoj turističkoj agenciji i napominju da je slična situacija i u regionu.

Povećanje cijene smještaja na dnevnom nivou u prosjeku je pet evra. Takođe, na veću cijenu aranžmana u Grčkoj utiče i to što je grčka vlada uvela nove poreze hotelijerima i vlasnicima apartmana. Naime, novim mjerama grčke vlade porez na hotele je povećan sa 6,5 na 13 odsto.

Ipak, u agencijama napominju da čine sve da turisti što manje osjete ova poskupljenja. Tako, navode, u saradnji sa hotelijerima nude promotivne akcije za rani buking tokom kojih nude popuste i do 47 odsto.

U Grčkoj ne pada cijena ni zbog virusa Zika, iako je SZO upozorila da bi i Evropa mogla da se nađe na udaru opasnog virusa i  to posebno njen južni deo.

Među zemljama gdje se taj tip komarca prenosnika može naći je i Grčka. Međutim, čak ni upozorenje ove organizacije nije umanjilo cijenu aranžmana u toj zemlji.